Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 16. kolovoza 2009.

Izvješće iz ašrama 4/2009 (prvi dio)

Jai Gurudev svima. Intenzivan tjedan je ostao za nama. Swami je nekoliko dana bio u Finskoj.

Za vrijeme njegovog boravka u Finskoj mi kuhari u ašramu imali smo tečaj ayurvedskog kuhanja. Iz Švicarske su došla Kalavati i njezina teta Payoja te nam dale teoretske osnove i pokazale nekoliko jela koje smo zajedno kuhali. Naime Kalavati je studirala ayurvedu na maharišijevom sveučilištu u Americi te preko pulsa može dijagnosticirati. Ja sam ostao jako iznenađen kada joj je samo nekoliko sekundi bilo dovoljno da me „pročita“. Iako sam znao od prije da je puls dijagnoza sastavni dio dijagnostičke medicinu u ayurvedi i mnogi doktori je često koriste, na zapadu nije tako popularna, odnosnu doktori školovani na zapadnim sveučilištima jako malo znaju o tome te ne mogu puno toga pročitati preko pulsa.

Njezina teta Payoja ima sposobnost da uđe u „akaši polje“ i na taj način može sa stopostotnom točnošću dijagnosticirati pacijenta. Kako su došle radi kuhanja nisu puno tomu dale naglaska. Ona može isto tako osjetiti da li je hrana ispravna i po ayurvedskim principima energetski izbalansirana. Ona mi je i objasnila kako to radi, mada meni to zvuči kao znanstvena fantastika. Ali potvrdu sam dobio vrlo brzo, jer me je „pročitala“ u isto vrijeme kao i Kalavati; jedna preko pulsa, a druga astralno.

Zatražio sam da nakratko popričamo te smo sjeli na nekoliko minuta neposredno prije nego su odlazile. Ponovo je zatvorila oči te mi je rekla nekoliko stvari i kroz razgovor pomogla posložiti nekoliko kockica. Tu sam i osobno dobio potvrdu da neke stvari vidi jer to što smo izmijenili nije nikako drugačije mogla dobiti nego direktnim uvidom u moju dušu. U jednom trenutku mi je rekla da više ne može vidjeti napomenuvši da joj je dalje pristup nedostupan. Naime do određene granice ima pristup, onoliko koliko joj Bog daje za pravo da vidi, a time i pomogne drugima. Taj me je odgovor jako oduševio jer sam vidio kako Bog može pomagati na različite načine kroz različite pročišćene duše.

Swami je, naravno, potvrdio te sposobnosti kao autentične i sa njegovim blagoslovom i pozivom su došle da nam pomognu kuhati po ayurvedskim načelima.

Nedjelja je, 9. kolovoza - Sugandh je stigla! Dobrodošla! Oni koji ju poznaju već mogu naslutiti da ovaj tjedan koliko je već tu prolazi u brzim izmjenama različitih emotivnih, duhovnih, šaljivih.... trenutaka. Sa njom barem nikada nije dosadno. Ali nisam ja jedini koji uživa u ovom šou. Naime Sugandh ima mnogo obožavatelja u ašramu. Ali neka ona ispriča svoju priču. Ali ako mislite da Sugandh samo drži ostale budnima u ekstatičkom raspoloženju, varate se. Jako je dobar radnik, je mi je nekoliko puta dobro očistila kuhinju, pogotovo komponente koje inače mi kuhari nemamo vremena detaljnije očistiti.

Kad smo kod kuhinje dogodila se jedna promjena. Sada sam „full time“ u kuhinji. Dogodile se neke promjene i razmještaji. I dalje sam odgovoran za povrtnjak. Glazba mi također traži dosta vremena, kao i održavanje bloga. Zato ću pokušati biti kratak.