Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 8. srpnja 2011.

Učiteljica pjevanja




Prošli tjedan smo imali veliku sreću ugostiti jednu rusku pjevačicu koja je zapravo učiteljica pjevanja i veliki glazbenik. Ono što nju čine drugačijom od mnogih učitelja koje smo do sada imali prilike ugostiti je da da je ona sveobuhvatni glazbenik, što znači da ne samo da poznaje mnoge instrumente i ima dobar glas, već i što je dobar pedagog, sa razvijenom intuicijom koju je stekla dugogodišnjim bavljenjem podukama ali i svojom neumoljivom bhakti i sadhanom koju prakticira već više od dva desetljeća.

Kako je radila i snimala u studiju sa drugim glazbenicima, ali i izvodila bhajane i druge kompozicije javno time je stekla mnoge vrijedne vještine. Njen raspored je bio prilično ispunjen od jutra do mraka dok je bila u http://www.shreepeethanilaya.org/">Shree Peetha Nilaya ašramu. Po cijeli dan je sjedila i davala poduke individualni i skupno. Svi smo bili toliko nadahnudi njenim duhom i spremnošću da podijeli svoje dugovno bogatstvo, kroz svoju bhakti prema Krišni i Narshingadevu kojeg štuje kao osobno božanstvo. Tijekom nekoliko dana mnogo smo naučili kako vježbati i njegovati glas, kako pjevati, pravilno disati, kako se ponašati u hramu i kako pjevati sa devocijom i otvorenim srcem.

Zadnju večer smo nekoliko nas snimili nekoliko mantri čiju melodiju je "skinula" unutrašnjim kanalima. Često bi preskakala obroke kako bi bila s nama. Na kraju je komentirala da je toliko lekcija dala u ovih nekoliko dana, da je potrebno inače dolaziti mjesecima na satove da bi se sve to usvojilo, a mi smo iz nje uspjeli upiti jako mnogu u veoma kratko vrijeme.

Kao što rekoh, zadnju večer smo imali i snimanje, i pred sam kraj posjetio nas je Guruji koji je strpljivo odslušao zadnje taktove sjedeći odostraga. Pozvao je Mataji Sulalitu - učiteljicu pjevanja - te malo sjedio s njom i na kraju je blagoslovio i utješio da sve što nam je prenjela proteklih dana je istinito. Ona je htjela potvrdu da ono što nas je učila nije došlo od njenog ega već iz božanski nadahnute inspiracije i višeg izvora. I bez Gurujijevog blagoslova svi smo mi, uključujući i Sulalitu, to osjećali i nije nam bila potrbna potvrda, ali je ipak bilo lijepo čuti da nas je svih dragi Učitelj vodio kroz to iskustvo.

Slike gore prikazuju Gurujija kako sjedi dok mi snimamo; našu učiteljicu pjevanja za glasovirom te pogled na sve nas za vrijeme snimanja.