Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 20. ožujka 2011.

Novi sustav grijanja

Dragi prijatelji,

U Springenu se polako osjeća dah proljeća. Iako nema mnogo sunca koliko ga ima u Dalmaciji ipak pomalo se počinju razaznavati pupoljci na granama. Zrak je sve topliji te se u zdraku osjeća otvaranje kakakteristično za proljeće. Kao da duša širi svoje nevidljive ruke i želi uzletjeti.

Mi ovdje u Shree Peetha Nilaya centru već mjesecima radimo na pripremama za otvaranje centra. Mnogi službenici vlade, inspektori i arhitekti su prošli kroz centar i dali svoje savjete i upute. Nad nama je da usvojimo i primjenimo te upute i savjete kako bi zadovoljili minimalne uvjete za privremeno otvaranje centra. Naglašavam privremeno jer time se neće završiti naš osnovni cilj a to je potpuno otvaranje centra za što nam je potrebno oko 3 milijuna eura. Za one koji ne znaju točno o čemu se radi mogu otići na stranice centra i tu dobiti podrobnije informacije o trenutnim aktivnostima. Stranica je na engleskom jeziku.

Jedan od napretka koji je postignut je instaliranje novog sustava za grijanje na drva što će u konačnici smanjiti troškove za dvije trećine budući da je loživo ulje koje smo do sada koristili jako skupo te cijene sve više rastu.

Slika prikazuje peć koju treba redovito ložiti za što se brinu dvojica stanovnika ašrama. No to nije i kraj. Upravo se polažu solarne ploče koje će služiti za dobivanje dodatne energije. Zatim tu je i bazen koji služi kao akumulacija za toplu vodu. Mnogo nas još koraka dijeli do završetka radova. Ali veseli svaki mali napredak.

Govor Swamija Vishwanande dan nakon Babaji-evog dana 01.12.2010. (jedanaesti dio)

Pitanje: Da li je Shirdi Sai imao učitelja i kako se zvao?

Odgovor: Naravno svi učitelji su imali učitelje. Njegov guru je bio Sri Venkuša, koji je učenik od Mahavatar Babajija. Imao je još jednog gurua, Mohenša isto učenika od Babajija. Isto je bio i Sufi, ne mogu se sjetiti imena, ali svi su bili učenici Babajija. Naviše je vremena proveo s Venkušom: od svoje 5 godine i dobijo dikshu od njega.

Pitanje: Tko je bio učitelj od Isusa?
Odgovor: Prema svetim spisima učitelj od Isusa je bio Ivan Krstitelj. On ga je inicirao, pripremio put za njega. Krstio ga i pripremio za njegovu misiju zato je Isus nakon toga otišao u pustinju. Shvatio je da Isus nije normalan čovijek,kao drugi jer je direktna manifestacjija Boga. Također, Isus je poseban, ali je za to i radio. Svi avatari imaju Gurua, Guru od Krišne je Santipani. Iako Krišnu zovemo Jagadguru. I on ima svog učitelja. Kad je Krišna otišao da mu da guru dakšinu, on mu je odgovorio: "Što ti ja mogu dati kad si ti Gospodin Univerzuma. To je za mene velika privilegija da ti budem učitelj u ovoj inkarnaciji. "Ali to je linija Parampara, to se mora poštivati. To je tradicija i ne smije se prekršiti.

Kad je Isus otišao kod Ivana Krstitelja da ga krsti, on je bio iznenađen jer je znao tko je Isus. Ali mu je Isus rekao, "Učini što moraš učiniti. To je tvoja dužnost." Zašto život Ivana Krstitelja nije normalan? Zato što je bio u Indiji i jedan period živio s Babajijem i s drugim učiteljima u Himalajama. Također postoje spisi koje je pisao sam Ivan. Kad je došlo vrijeme Babaji ga je poslao da ide, jer će se roditi veliki učitelj, mislio je na Krista.

Zato kad objašnjavam krštenje, to je sveti obred i u Indiji, star preko tisuća godina, ne samo prije 3000 godina, nego stariji čak. Kad neko ide u Gangu i tri puta uroni kaže se da su mu svi grijesi oprošteni. Isto je značenje i kod krštenja Kad se netko krsti kaže se da su očišćeni svi grijesi i da prihvaćate novi život. To je doveo i počeo raditi. Također sve svete rijeke imaju snagu pročišćenja, to se odnosi i na rijeku Jordan, zato što je voda, a voda je Ganga. Naravno kasnije kad je Isus bio u pustinji on ga je posjetio i inicirao u mnoge tehnike.

Kad pričamo o krštenju i Gangi, kaže se da imaju snagu opraštanja grijeha, npr. kad se dijete rodi ono nema grijeha, ali se to odnosi na inkarnacije od prije što je osoba dovela sa sobom. U drevno vrijeme Indija je bila puno veća, proširena i na Perziju. Kad pričamo o Isusu, on nije puna manifestacija avatara, nego učitelj svijeta, semi-manifestacija nije purna avatar nego samo polu avatar.

(kraj)