Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 18. ožujka 2011.

Govor Swamija Vishwanande dan nakon Babaji-evog dana 01.12.2010. deseti dio)

Pitanje: Jučer je Anashuya čitao ulomak iz Autobiografije jednog jogina, gdje je rečeno da Mahavatar priprema spasenje za sve ljude zajedno s Kristom. Zar nisu Babaji i Krist jedno?

Odgovor: Iako su razdvojeni kao što je rečeno, naravno svatko ima svoju dužnost, i čini se da su odvojeni i tako izgleda izvana, ali u beskonačnom su jedno i oni znaju da su jedno. Za njih nema razlike, ali izvana oni moraju igrati igru. Zato sam rekao na početku za učitelja je drugačije; on voljno zadržava svoju individualnost, ali ima potpunu kontrolu, zato što nije odvojen nego je jedno s Apsolutom.

Pitanje: Gdje počinje i zvršava ida i pingla i shushumna? Zašto postoji toliko različitih opisa?

Odgovor: Gdje su Atma kriya učitelji? Ruchita reci nam uglavnom za idu i pingalu jer shushumna nema početak ni kraj. Možeš i na talijanskom netko će nam prevesti. (Mataji odgovara) Swami pita: Gdje počinje, a gdje završava?
(Ruchita odgovara.) Tako je normalno, ali različite škole različito tumače. Ne mogu reći da je samo tako, ovisi o vama. Uglavnom počinju dolje, a završavaju u nosnicama.

Pitanje: Guruji zašto uvijek testiraš svoje devote?

Odgovor: To je izazov za tvoj um. Zašto testira devote? Zato što on želi da vi budete sretni, ali vi ne želite. Kroz izazove i testove nadvladavate um, pripremate se i postajete jači. Test vas ne čini slabijim nego jačim. Ako ih ne bi bilo ne bi sami sebe izlagali izazovima, zato su vam dani jedino ćete ih tako preći.

Pitanje: Često kad ne mogu čuti svoje unutarnje vodstvo, uzmem određenu knjigu i pročitam poruku iz nje. Kako unaprijediti slušanje svog unutarnjeg glasa?

Odgovor: Da bi čuli unutarnji glas, morate početi slušati. Kako slušati? Prvo morate smiriti um. Ako ne smirite um teško možete čuti unutarnje vodstvo. Kako smiriti um?Pjevaj ime Boga konstantno. Najprije pjevaj glasno, zatim u tišini i onda mentalno.

Pitanje: Koje su 19 kvaliteta avatara? Nisu 19 nego 16 kvaliteta avatara. Tko je to napisao? Od kud si našao 3 više? 16 je glavnih kvaliteta koje netko može primjetiti ali zapravo ih im 72. Ali to nije pitanje za pitati jer ih nećete prepoznati. Mogu vam samo reći ukratko, kao potpuno znanje, nešto najljepše, zapravo u svemu "naj", ekstremno u svemu.

Pitanje: Što znači kraj vremena? Odgovor: To znači da si dostigo svoje putovanje, postao jedno s Bogom i potpuno se realizirao.

Pitanje: Što zanči Vishwa?
Odgovor: To uključuje sve. Vishwa svarupa... ili sam Narayan.

Pitanje: Ako netko umre tko ne vjerujue u Boga, kako će preći na drugu stranu?Odgovor: Pa preći će na drugu stranu, ali će se morati vratiti ponovo.

(nastavlja se)