Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 27. rujna 2009.

Nava Durga - Siddhidatri

Poštovani svi, evo bliži se kraj proslave Navaratrija - devetnice - u kojoj se slavi devet oblika Božanske Majke - Durge. Slušajući Swamijeva predavanja i objašnjenja te gledajući ga kako vrši obrede puje, yagne i litanije i sl. ne mogu a da iza vanjskih oblika štovanja ne vidim paralelu sa kršćanstvom. Svi oblici Majke su samo aspekti jedne te iste Majke. U hinduističkim svetim spisima, kada čitamo o tome kako ona ubija demone koji svi imaju hinduistička imena, razaznaje se sama suština. Swami je objasnio da demoni koja Majka ubija su zapravo strahovi, ljutnje, mržnje i slične negativnosti koje kada joj se predamo Ona sve ubija. Kada želimo vidjeti Majku a zapravo nismo spremni odreći se svojih demona koji su samo imaginacija našeg uma tada ju možemo vidjeti u okrutnom obliku. Ali ako su naša srca otvorena i umovi pročišćeni tada nam se Majka pojavljuje u istinskom obliku, preljepa i čista. Swami je ovih dana imao redovito vizije Božanske Majke. Ponekad bi bio strogo ozbiljan, a ponekad bi se valjao od smijeha. Bio je jako milostiv u svojim obraćanjima sa svima. Pjevao je puno te plesao Rasa Leelu sa svima evo i slika djelića atmosfere.
Inače jučer smo imali devet djevojčica koje su bile obučene i dotjerane te je svaka od njih predstavljala jedan oblik Durge. Swami je napravio ceremoniju te se je poklonio pred svih njih te smo nakon toga svi prišli te primili daršan pojedinačno od svake. Večer je bila još jedna u nizu dugih i intenzivnih. Program je završio oko dva ujutro. Još jedna duga večer i noć za sve stanovnike ašrama kao i drage goste.

***


Siddhidatri – deveti je oblik Durge. Ona omogućuje uspjeh. Prema Markendeo Purani postoji osam vrsta uspjeha: anima, laghima, prapti, prakashya, mahima, ishhttya, bashittya, sarvakaam bashayita i sarvagyata. Ali u Sri Krishna Janmakhandi koja je dio Brahmavaivarta Purana postoje još deset vrsta uspjeha: doorsravan, parakayaprabeshan, baksiddhi, kalpavrikshattwa, srishti, samharkaransamartha, amarattwa, sarvanaykattwa, bhavna i siddhi. Znači postoje 18 vrsta uspjeha. Majka Siddhidatri je sposobna dati sve vrste uspjeha svojim predanicima. Prema Puranima, Gospodin Shiva je postigao oslobođenje milošću ove Majke. Ponekad se prikazuje da sjedi na lotosu, a ponekad na lavu. Ima četiri ruke. Donja desna drži disk, a gornja desna buzdovan. Donjom lijevom drži školjku za puhanje, a gornjom lotos. Štuje se devetog dana Durga puje. One je krajnji oblik Boginje među devet oblika Nava Durge. Nakon štovanja drugih oblika Durge prema ritualima koje se spominju u Shastrama, predanik može započeti štovanje ovog oblika božanstva. Oni koji štuju ovaj oblik Durge sa potpunom devocijom imaju potpun uspjeh. Ona ima sposobnost održavanja i spasenja kao Gospod Vishnu.