Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 3. travnja 2014.

Dojmovi sa prošlog vikenda u Shree Peetha Nilaya ašramu

Imali smo bogat vikend ovdje u Shree Peetha Nilaya (SPN) ašramu. 
Najprije smo imali satsang sa Swamijem Vishwanandom u petak kada je strpljivo odgovarao na mnoga pitanja. Iako je ograničio broj pitanja kako se večer ne bi razvukla (kao što je to uobičajneno) do ponoći, ipak, u svojoj milosti je odgovorio na mnoga pitanja, ma kako banalna ona bila sa duhovnom jasnoćom i dubinom.
U subotu ujutro prvo u planu je bila uvodna radionica pod nazivom: Bhajan - uvod u duhovno pjevanje koju je vodila moja malenkost. 
Radionica je privuka 21 osobu. Neki od prisutnih su bili u Shree Peetha Nilayi po prvi put. U radionici sam objasnio važnost bhajana i duhovnog pjevanja i vodio ih kroz sve korake dok svi zajedno nismo ustali na noge i plesali. Uvidio sam koliko je bitno održavati ovakve radionice budući da mnogi ne razumiju što to mi radimo za vrijeme moltvi i daršana. Što ta Guruji pjeva i zašto on često poziva da mu se ritmički pridružimo s našim dlanovima. Ovakve radionice će se i dalje nastaviti realizirati.

Nakon toga se održavala radionica za djecu, gdje smo Mira, Tandav i moja malenkost dali sve od sebe da animiramo djecu i uvedemo ih u pjevanje bhajana.

Radionica je polučila dobar uspjeh i troje dječice su pjevali našem Guruu za vrijeme daršana. Mnogi roditelji su izrazili zahvalu i pitali hoćemo li ponoviti ovakve radionice.

Prabhu Nikhilananda je održavao u isto vrijeme predavanje u kojemu je pojasnio učenja Sri Swamija Vishwanande na jednostavan i privlačan način. 
U subodu smo imali daršan. Došlo je preko 550 ljudi, tako da je daršan trajao nekih osam sati. To je bila duga noć za sve, posebno za glazbenike i pjevače.
U nedjelju su mnogi gosti polako odlazili i Guruji je proveo mnogo vremena s njima davajući mnogo ljubavi i pažnje te tu i tamo poneki mudri savjet i podršku kome je trebala.
Kako je njegova prisutnost neodoljiva mnogi naprosto sa poniznošću i osmjehom na licu prate svaki njegov korak.


Svaki trenutak koji Guruji podari pojedincu veliki je blagoslov kojeg u tom trenutku um ne može shvatiti.
Paunovi su očarani novim ispoliranim autima, pogotovo ako kroz karuseriju mogu vidjeti svoj odraz. 
***
Skoro godinu dana u hramu svaki dan pjevamo mantru:

 Bhaja Nitai Gauranga Radhe Shyam Japa Hare Krishna Hare Ram

Ponekad Guruji svrati u hram i pridruži se pjevanju. Naravno vijest se brzo proširi cijelim ašramom i lijepo je vidjeti kako se božanske pčele skupljaju na nebeski Lotos. Guruji je bio u veselom raspoloženju i svu svoju ljubav je obasipao na sve prisutne. Večina gostiju je već otišla i moj dojam je bio kao da je ovim činom htio blagosloviti sve stanovnike ašrama sa ljubavlju i zahvalnošću na svom uloženom trudu kako bi se ovakvi vikendi i dalje uspješno održavali. To je način na koji Guruji pokazuje koliko mu svi značimo. Naravno, s naše strane sve što radimo odraz je nesebičnog služenja i mi smo uistinu privilegirani ovom mogučnošću. Ipak, lijepo je vidjeti ovu obostranu komunikaciju na ovaj jedinstveni način.