Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 26. ožujka 2010.

Mrkva, jaje i biljni čaj!




Mrkva, jaje i šalica biljnog čaja - nikada više nećete gledati na čajnu šalicu na isti način!

Mlada djevojka je prišla majci te joj se pojadovala kako su joj život i stvari u njemu jako teške. Nije znala kako izdržati i željela je odustati; bila je umorna od borbe i teškoća. Izgledalo je kao da se jedan problem riješio, a već novi pojavio.

Njena ju je majka odvela u kuhinju. Ispunila je tri pota sa vodom te ih stavila na jaku vatru. Posude se počekle ključati. U prvu je stavila mrkve, u drugu jaja, a u poslijednju biljno lišće. Pustila ih je da kuhaju bez izgovorene riječi.

Nakon dvadesetak minuta isključila je vatru. Izvadila je mrkve i stavila ih je u posudu. Isto je učinila sa jajima. Zatim je zgrabila čaj sa kutlačom i stavilaga u treću posudu. Okrenuvši se prema kćerki, rekla je, "Reci mi što vidiš."

"Mrkve, jaja i čaj," odgovorila je.

Njena majka je pozvala bliže te joj je rekla da opipa mrkve. To je i učinila i primjetila je da su mekane. Zatim je majka kazala kćeri da uzme jaje i da ga razbije. Nakon što je odstranila vanjsku koru, vidjela je tvrdo kuhano jaje.

Naposlijetku, majka je rekla kćerki da kuša biljni čaj. Kćer se nasmijala od ugodne i bogate arome. Kćer je upitala majku, "Što ovo sve znači?"

Njena joj je majka objasnila da su svi od ovih elemenata bili izloženi istom izazovu: kipućoj vodi. Svaki od njih je različito reagirao. Mrkve su bile snažne, tvrde i nepopustljive. Međutim, nakon što su podvrgnute kipućoj vodi, one su omekšale i postale slabe. Jaja su bila slabašna. Njihova tanka ovojnica ih je štitila kako se tekućina ne bi razlila vani, ali nakon djelovanja kipuće vode, njihova nutrina je otvrdnula. Listovi čaja su bili jedinstveni. Nakon što su bili podvrgnuti kipućoj vodi, oni su promijenili vodu.

"Prepoznaješ li sebe u ova tri elementa?" pitala je svoju kćer. "Kada nedaća kuca na tvoja vrata, kako odgovaraš? Poput mrkve, jaja ili biljnog čaja?

Razmisli o ovome: Koja sam ja? Jesam li mrkva koja izgleda snažna, ali sa boli i nedaćom postajem mekana i gubim na snazi?

Jesam li jaje koje ima mekano srce, ali se promijeni sa uzavrelošću? Jesam li imala fluidan duh, ali nakon smrti, prekida sa voljenim, novčanih poteškoća ili nekih drugih iskušenja, nisam li otvrdnula i postala kruta? Da li moja ljuska izgleda isto, a iznutra sam postala gorka i teška sa krutim duhom i okamenjenim srcem?

Ili sam, pak, poput lišća čaja? Biljka od koje se pravi čaj zapravo promijeni vruću vodu, upravo one okolnosti koje donose bol. Kada voda uzavre, biljke ispuštaju miris i aromu. Jesi li poput takvog lišća, kada su stvari na vrhuncu najgorega ti postaješ bolja i promijeniš situaciju oko sebe?
Kada su stvari najmračnije a iskušenja najteža da li se uzdižeš na višu razinu? Kako se snosiš sa nedaćama: poput mrkve, jaja, ili lišća čaja?

Imaj dovoljno sreće da budeš nježna, dovoljno iskušenja da postaneš jaka, dovoljno tuge da ostaneš čovječna i dovoljno nade da te čini sretnom.

Najsretniji ljudi nemaju sami po sebi najbolje u svemu; oni zapravo učine najbolje što mogu u svemu što im se pojavi pred njima. Najsvjetlija budućnost će uvijek biti utemeljena na zaboravljenoj prošlosti; ne možeš ići naprijed u životu sve dok ne otpustiš prošle gubitke i glavobolje.