Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 3. listopada 2009.

Moj Guru i moj Prijatelj (3)


U tom sam trenutku spoznao što znači sakhi bhav. Različita stanja emocije ili bhave ne odnose se samo na odnos između duše i Boga, već i između učenika sa svojim guruom. Kao što hinduistički sveti spisi tvrde: acharya devo bhava, što hoće reći: moj učitelj je moj Bog. Sada znam da je ovakva vrsta duhovnog raspoloženja bila razlog blaženstva kojeg sam osjećao u tom trenutku koji je eto bio i jedan od najtežih trenutaka u mome životu.

Počeo sam shvačati što istinsko prijateljstvo – božansko prijateljstvo – znači. S materijalnog gledišta prijateljstvo se temelji na materijalnim stvarima kao i očekivanjima. Očekuješ da će netko učiniti ili ne učiniti neke stvari. Ali istinsko prijateljstvo je drugačije. One ne ovisi o materijalnim stvarima niti o očekivanjima. Jedina stvar na koju prijateljstvo ovisi jest – Ljubav. A istinski prijatelj će ti uvijek oprostiti.

Ne mogu osuđivati svog gurua za išta što je učinio jer on nikada nije osuđivao bilo koje moje mane. Ali i da jeste bilo bi to njegovo pravo jer me je obećao voditi do najvišeg cilja. Ali nije to samo meni obećao već i svima njima koji su ga prihvatili za svog gurua – čak i onima koji su ga napustili bez obzira svidjelo se to njima sada ili ne. Ne možeš tek tako napustiti guru-učenik odnos kao što ne možeš napustiti svoje roditelje – oni će uvijek biti tvoji roditelji. Čak i kada ih ne želiš više vidjeti oni će uvijek biti tvoji roditelji.

Guru-učenik odnos je mnogo snažnija veza nego odnos između roditelja i djeteta. Guru može čekati! Čekat će i dolazit će ponovo koliko god to bude neophodno da dovede sve svoje voljene učenike nazad domu u Bogu. Pitanje je da li ti želiš čekati.

Gurudeva voli sve svoje učenike jednako – čak i one koji su ga napustili. Kao i što Bog voli svu svoju djecu bez obzira jesu li na duhovnom putu ili ne. Zato je i Gurudeva i bio tada tužan i pretpostavljam još uvijek jeste. Ali duhovni put, posebno put bhakti-prem (predanost-ljubav), najbolniji je put. Uvijek ćeš patiti sve dok ne budeš ponovo ujedinjen s Bogom.

(nastavlja se)