Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 13. kolovoza 2010.

Sri Rama - život i učenja (savjet Lakshmanu)


O Lakshmana! Počuj što ti zborim o tome kako poznati ovu jivu. Paramatman i jivatman dva su imena jedne te iste pojavnosti. Nema razlike među njima.

Samo čovjek koji je u neznanju misli o njima kao odvojenima. Trebaš napustiti ponos, egoizam, zlobu i nepoštenje. Nikad ne bi trebao brinuti o kritikama drugih. Niti bi trebao nalaziti mane u drugima. Zauzdaj um, jezik i tijelo. Te nikada ne budi uznemiren. Redovito služi svog gurua sa predanošću nakon što očistiš svoje tijelo i um. Ne prestaji činiti dobra djela svakoga dana.

Ne okreći istini leđa. Budi uvijek dobro raspoložen. Ako se pojave misli o uživanju u osjetilaima treba ih odmah kontrolirati. Budi uvijek ponizan. Nemoj imati veliku vezanost za svoju ženu i djecu. Trebao bi izbjegaviti gomile ljudi koliko god je to moguće. Ostani u čistom i usamljenom mjestu i ne druži se sa izopačenim ljudima. Pokušaj živjeti posve sam, željan da upoznaš Paramatmana čitajući Vede i Vedantu i njigove komentare te čineći sve vedske propisane rituale.

Nemoj biti presretan ako se obogatiš, niti zlovoljan ako ga izgubiš. Um bi trebao držati u stanju mira. Ja, Rama, život sam svih duša. Tvoj um treba biti usredotočen samo na Mene.

Atman
nema emocija i vrlina, već je samo po sebi vrhunsko blaženstvo. Nema početka ni kraja. Prožima sve, nevidljiv je, nedualan, uzvišen, lišen vrlina, ispunjava cijeli svemir i bezobličan je. To je najviša istina koja se ne može izmjeriti ničijoj inteligencijom ili zanjem i ona je nedodirnuta mayom.

Kako bi ovo duboko iskusio trebao bi potražiti pomoć gurua koji će ti ovo moći objasniti iz shastri. Kada iskusiš da si ti kao i sve druge jive ništa drugo nego sam Paramatman, tada postižeš mukti (oslobođenje). Bez jnane, vijnane i vairagye nije moguće postići mukti. I oni koji je dobiju veoma su rijetki.

Kako bi se postiglo ovo stanje predanost Meni je vrlo važna. Čak i kada imate oči trebate lampu kako bi ste vidjeli put pred sobom po noći. Na isti način, čak i kada imate dovoljno znanja trebate predanosti Sri Rami kako bi ste vidjeli ispravan put.

Ako ga pronađete što više od toga željeti? Moji bhakte dobiti će jnanu, vijnanu i vairagyu automatski. Tako zbore mudraci. Tako zbog tvog zahtjeva objasnio sam put spasenja (mukti marga). Tko god probavi na ispravan način i slijedi ovo postići će oslobođenje.

Tko Me god služi berem jednom, te mentalno Me smatra sagunom (sa osobinama) kao i nirgunom (bez osobina), biti će pročišćen svetom prašinom sa Mojih stopala, kao što su sva tri svijeta pročišćena zrakama sunca. Ovaj savjet nije nevažan. Ovo je suština svega što sam govorio u srutima.

Što sam te savjetovao znanje je koje se može dobiti samo proučavanjem Vedante. Onaj tko ju proučava sa velikom vjerom i predanošću u Mene i Moje riječi zasigurno će postići jedinstvo samnom.