Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 9. travnja 2011.

O ishtadevu...


Želio bih vas podsjetiti da je u utorak Ram Navami. Ovaj Ram Navami (rođendan gosapodina Rame) je veoma poseban jer na taj dan je bitko ako znate tko vam je ishtadev, povezanost odnosno bliskost sa svojim ishtadevom se još snažnije gradi. Kako to ostvariti? Pokušajte postiti do Ram Janmashtamija. Pokušajte postiti od večeri prije do ručka utorak, u jedan sat. Jer Ram je rođen u 12 sati i zato je dobro da taj dan postite. Tako da tada osnažite tu unutrašnju vezu sa svojim ishtadevom. Ako znate tko vam je ishtadev možete recitirati njegovo ime. A ako ne znate onda možete recitirati Ram Nam: Om Shri Ram Jai Ram Jai Jai Ram što je veoma povoljno na taj dan.

Često me ljudi pitaju i kažu tko je moja ishtadevi. Vidite, ne postoji ishtadeva ili ishtadevi. Postoji samo ishtadev. Kada kažete ishtadev te se odnosi i na Devi. Često se u ljudskim glavama shvaća da treba biti muškog roda ishtadev. Zato me neki žele pitati (i tako formuliraju pitanje) da ne žele ishtadev već ishtadevi. I onda kažu: "Swamiji reci mi tko je moja ishtadevi. Rekao si mi tko je moj ishtadev ali ja hoću znati tko je moja ishtadevi." To vam tako ne funkcionira, znate. Postoji samo ishtadev. Recimo, kad kažem Krishna u to je odmah Radha prisutna. Kad kažem Shiva tu je odmah i Shakti prisutna. Kad kažem Lakshmi tu je i Narayana.

Morate znati da oni nisu odvojeni. U hinduističkoj tradiciji ove dvojne kvalitete muške i ženske idu zajedno. Nema onih koji štuju Durgu a da ne mole Shivu. Nema onih koji štuju Radhu a da se ne mole Krishni.

Sa svojim ishtadevom morate graditi odnos. Morate znati tko vam je ishtadev i doći s njim u kontakt i uistinu izgraditi taj odnos jer gradeći taj odnos ishtadev će vam pomoći na duhovnom putu, on će vas ojačati, i učinit će vas usklađenim sa vlastitim putem. Pomoć ishtadeva je veoma važna. Jer nije samo od ovog života da imate ishtadeva kao svog vodića s kime ste povezani već je on s vama kroz mnoge živote povezan s vama. Sada s njim ponovo gradite taj odnos. Ako znate tko vam je ishtadev koncentrirajte se u utorak za Ram Navami na svog ishtadeva i pjevajte njegovo ime, na Ramu i naravno na svog gurua. Jai Gurudev!

(govor sa zadnjeg daršana u Springenu, 08.04.2011.)