Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 7. listopada 2009.

Jedno osobno iskustvo i doživljaj Navaratrija

Život je igra, igraj ga!

Da zaista, naš Guruji nam stalno prenosi tu poruku. Kroz cijelu godinu slavimo razna božanstva, radimo im puje, abisheke, yagne. To mi pomaže da mi se otvori srce i da spoznam istinu bivanja božanske energije u meni i oko mene.

Tako smo se i za Navaratri igrali, pjevali Majci, zazivali njeno ime, radili joj puje, abishek, yagne. Svaki dan nam se Božanska majka odazivala na naše molitve, kupala nas u svojoj energiji i nagrađivala nas svojom fizičkom prisutnošću.
Bilo je dirljivo svakodnevno gledati Gurujija kako razgovara s Njom, smije se i čeznutljivo gleda u Njen lik.

Osmi dan Navaratrija imali smo priliku sudjelovati štovanju devet aspekata Božanske Majke Durge. Swami je za tu prigodu odabrao devet djevojčica koje su bile obučene kao Božanske Majke. Svaka je držala u ruci svoj simbol koji je aspekt predstavljala. Božanska Majka Kali me se najviše dojmila, sasvim drugačija od ostalih, nimalo nježna, što više zastrašujuća, ali opet... puna ljubavi.

S toliko poniznosti Swami je svakoj štovao stopala ispirući ih vodom, namazao ih nekom mašću, dao svakoj poklon i ponudio prasad. To je bilo toliko stvarno, toliko snažno.

Guruji mi stalno pokazuje kako moram biti ponizna, tako je i ovaj put pokazao svoju potpunu predaju Božanskoj Majci. Svakoj se naklonio i poljubio joj stopala, a na kraju se ispružio po podu ispred njih u znak potpune predaje.

I svi smo mi imali prilike prići, pokloniti se Majci na način kako se već tko osjećao. Moj osobni pristup je bio da je sve to čak i više od igre. U svakoj djevojčici bilo je nešto dublje u njihovim očima, njihov mir i dostojanstvo govorilo mi je da tu ispred mene sjedi neopisivo veća i jača energija do samih djevojčica. Mi smo uistinu imali daršan svih devet aspekata Durge! Svakoj sam poljubila stopala i osjećala sam neopisivu ljubav i sreću.

Deveti dan je bio vrhunac svih događaja! Guruji nam je najavio ples Božanske Majke Kali u kojem će ubiti demona. Kada se pojavio u liku Kali, ostala sam bez daha. Naš Guruji je Božanska Majka. Omotan u crveni sari, raspuštene kose, s krunom na glavi, bio je oličenje ženske energije, ženske ljepote ali ne i nježnosti. Ipak je to bila Kali. Oko vrata mu mala od odrubljenih glava demona, u ruci mač i koplje s tri vrha, ples u ritmu bubnja... Krv se sledila, dah nestao. Demon je ubijen, odrubljena mu glava leži na podu, a Kali i dalje u ritmu bubnja pleše i maše mačem. O Bože moj, što dalje slijedi? Iščekivanje, bojim se gledati taj ples, taj zamah mačem. najednom okret i mačem udara po biljci koja je stajala iza, udara po pladnju na kojm stoje darovi Majke Zemlje. Osjeća se naboj u zraku, strah...

Spazih Pritalu koji je pobjegao sa scene i sakrio se iza trojice za svaki slučaj. Kada sam to vidjela, obuzeo me još jači strah, a Kali i dalje pleše i maše mačem...
Ali, Kali je naša zaštitnica, ona ubija samo demone u nama, da bi nas spasila od njihovih negativnih djelovanja. Ona nas voli i štiti na svoj specifičan, zastrašujuć način. To je naša majka, brižna i puna ljubavi.

O dragi moj Guruji! Hvala ti što si mi omogućio tako divne prizore, dao mi Božansku Majku, da spoznam njenu prisutnost, ljubav i brižnost. Ti si ta Božanska Majka! Ti si moje sve!

Jai Gurudeva!

Kanupriya