Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 11. veljače 2013.

Satsang sa Swamijem, 24. siječnja 2013., odabrana pitanja


Želio bih se pomiriti s drugom stranom, ali što ako ona to ne želi?
"Ako doista želite pomirenje, ali druga osoba to ne želi, Bog će vam oprostiti. Ali budući da vam ta osoba još nije oprostila, vi još uvijek imate određeni dug prema njoj, ili ona prema vama. Vjerojatno ćete to razriješiti u idućem životu. Želite li mir, vaša karma nije loša karma, ali jednom kad ste odapeli strijelu, samo ta osoba vam može oprostiti. Ponovno ćete se roditi kako biste zatvorili (završili) karmu s tom osobom. U ovom, ili u sljedećem životu bit će stvorena situacija u kojoj će vam ta osoba željeti oprostiti."


Koliko molitvom možemo utjecati na živote drugih ljudi? Želi li Bog da mi budemo 'oruđe' koje se moli za druge?

"Puno. Molitva za nekog drugog je čin poniznosti. Zaboravljate na sebe, zaboravljate na ego. Što više molite za nekoga, to je uvijek dobro. Događa se radi moći odnosno snage vjere. Ne, Bog vas ne iskorištava kako biste se moliti za druge. Kad ste obuzeti (uronjeni) molitvom, to vam pomaže da budete sve ponizniji. Stoga, uvijek se molite i vjerujte u svoju molitvu.

Često mi ljudi postavljaju pitanje; kako to da kad molim za druge, molitva bude brzo uslišana, a kada to činim za sebe, to se ne događa. Zašto je tome tako?
Kad molite za druge, više vjerujete. Drugoj osobi je to potrebno. Kad molite za sebe, obično je ta molitva utemeljena na ponosu. Molite za materijalne želje. Zato je molitva za druge brže uslišana. 
Vaša osobna molitva bit će uslišana ako molite za nešto korisno. Štogod želite, On će vam dati, ali ne onda kada vi to želite. Dat će vam u ono vrijeme kad će vam to biti korisno."

"Što se više usmjerite na Božansko, manje ćete biti vezani za vanjski svijet."