Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

utorak, 27. travnja 2010.

Shiva lingam


Hinduizam ima mnogo božanskih religijskih simbola i idola, ali u osnovi sadrži ideju da postoji samo jedan Bog. Hinduisam prihvaća da jedan Bog može biti viđen na različite načine, od različitih ljudi, ali na kraju Bog je bez forme, i za razumjeti ga kao takvog, moramo otići iza ograničenih poimanja uma. To je bezobličan, krajnji aspekt Vrhovnog Bića na kojeg meditiraju mnogi veliki mudraci.

Kako bilo, za prosječni ljudski um, teško je da sam to dostigne, da sam razvije značenje ljubavi i štovanja Boga. Stoga, religijski simboli nam pomažu da se fokusiramo na beskonačno. Hinduizam podržava oboje, štovanje osobnog i neosobnog Boga, ali u konačnici štovanje duha, duše ili istinskog Jastva svake osobe, atme, vječnog, krajnjeg Vrhovnog Duha. Čista svjesnost kraljuje u srcu. Krajnji cilj života je postati u potpunosti svjestan atme kao unutarnje srži bića i realizirati njeno božansko porijeklo. To je proces Osobne i Božje realizacije i vodi do mokshe (oslobođenja ili slobode). Atma kriya je brzi let za njeno postignuće.

Jedan vidljivi simbol nevidljivog, sveprisutan u krajnjoj realnosti, koji je prisutan i u nama, i u svim objektima ove kreacije, je lingam. Riječ lingam doslovno znači znak ili simbol. Često povezivan sa Šivom (koji predstavlja povoljnost), Shiva lingam je prihvačen kao simbol vječnog Boga univerzuma, koji je sve-povoljan. Shiva i Shiva lingam su možda hinduistički termini, ali oni predstavljaju univerzalne principe koji nisu ograničeni ni jednom religijom. Shiva predstavlja čitavu kreaciju koja spava nakon razdvajanja ili uništenja. Lingam također znači isto, mjesto gdje se kreirani objekti rastvaraju kroz rastvaranje kreiranog univerzuma.

Ako OM predstavlja zvučni simbol Boga, onda lingam predstavlja jagat (svijet promjene) koji sadrži laya ili postignuće rastvaranja (leeyate). Na kraju sve forme se rastope u bezobliĉnom. Shiva predstavlja princip uništenja svih imena i formi, svih entiteta i individualnosti. Stoga, lingam je najjednostavniji simbol postignuća i uništenja. On je simbol bez značajki početka, kraja, ograničenja, kao što je i naša atma. U hinduističkim hramovima, Nandi bik se vidi licem okrenut prema Shiva lingamu, simbolizirajući ljudsku dušu jivatmu željnu realizacije jedinstva sa Paramatmom, Vrhovnom Stvarnošću.
Po hinduističkim testovima, vjeruje se da na kraju cijele kreacije, svi različiti aspekti Boga odmaraju u lingamu, Brahma se smjestio desno, Vishnu lijevo i Gayatri u srce. Shiva lingam također predstavlja Vječnu Kozmičku Vatru, čije porijeklo Vishnu i Brahma nisu mogli dokučiti. Shiva lingam, kaže se, ima frekvenciju najviših vibracija od sveg kamenja na zemlji.

Basavanna, Indijski svetac iz 12 stoljeća, napisao je o lingamu:

O Bože, Tvoja stopala su iznad svjetova koja su ispod
I Tvoja kruna iznad svemira koji su poviše!
Ti si Nemjerljiv, Neistražen i Nezamisliv!
Ali kako jednostavno si došao kao Shivalingam u moju ruku!

Shiva lingami u nekoliko hramova u Indiji su Swayambhus, što znaĉi da su nastali sami od sebe, bez intervencije čovjeka. Opet, večina lingama u hramovima su izrađeni iz kamena i instalirani. U Indiji također imamo 12 Jyotir lingama ili svjetlosnih lingama, gdje se Shiva pojavio u formi svjetlosnog (jyotir) lingama. Vjeruje se da osoba određenog spiritualnog stupnja može vidjeti ove lingame kao stupove vatre koji prodiru kroz zemlju. Ovi jyotir lingami se štuju od starih vremena, jer u njima prebiva Shiva.