Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 23. srpnja 2010.

Što je Guru Purnima?


Iz ne-postojanja, vodi nas u postojanje (Asato ma sat gamaya)

Iz tame, vodi nas u svjetlo (Tamaso ma jyotir gamaya)

Iz smrti, vodi nas u besmrtnost (Mrityor ma amritam gamaya)

Purnima, „dan punog mjeseca“

Guru Purnima je dan kada je mjesec najpuniji u cijeloj godini. Taj dan dolazi ubrzo nakon najdužeg dana u godini, ljetnog solsticija u lipnju.

Tko je Guru?


Guru je duhovni učitelj koji inicira učenike u duhovni put i vodi ih do oslobođenja. „Gu“ znači „tama“, a „ru“ znači svjetlo. Dakle, riječ Guru znači „onaj koji uklanja tamu“.

Kažu da je Guru Purnima dan kada je sunce po prvi put dotaklo zemlju. To je dan mudrosti, dan svjetla. Tamaso ma jyotir gamaya……vodi nas iz tame u svjetlo.

Guru Purnima predstavlja početak duhovne godine.

Guru Purnima


Na taj dan učenici i sljedbenici nude svoju predanost i plodove svoje prakse svom učitelju (Guru-u) kako bi pokazali svoju zahvalnost i ljubav. Svaki učenik obnavlja svoju sankalpu (namjeru, zavjet) kako će više vježbati da bi shvatio učenja Gurua još dublje, kako će prakticirati Guru sevu (pomaganje bez očekivanja) i dokazati da je vrijedan Guruove milosti. Na Guru Purnimu svi učenici teže da dobiju blagoslove Gurua. Fokusirajući se tog dana na Gurua našim umom, pranom i višim Bićem, možemo dobiti njegov darshan.

Guru tattva ili princip Gurua


Guru tattva[1] je princip po kojem priroda stvara, održava i uništava sve u našim životima, unutar i izvan našeg svemira, na koji god način je potrebno da bi nas se izvelo iz neznanja u znanje, iz sebičnosti u samospoznaju. On je postojao prije nego je stvoren svemir, te je izvan vremena i prostora.

Princip gurua postoji u svakome od nas u obliku našeg Unutarnjeg Bića. Tako kad odajemo počast izvanjskom Guru-u, odajemo počast i našem vlastitom Biću. To je neosobna shakti, spontana sila (moć) koja stvara sve i koja je neophodna kako bi naša sadhana (duhovna praksa) dosegla svoj najveći domet. Ona je moćnija od izvanjskog Gurua, zato što je uvijek dostupna.

Unutarnji Guru


Kad – tad učenik mora biti sposoban da nadiđe izvanjskog Gurua i otkrije Gurua kao duhovni princip ili tattvu unutar sebe samoga. Zapadnjaci često u svojoj žurbi da postignu prosvjetljenje prerano napuštaju izvanjskog Gurua i time samo sebi stvaraju veću konfuziju.

Jedini unutarnji Guru koji je dostupan prosječnom čovjeku je ego. Ego je uzrok našeg stanja ne-prosvjetljenosti i baca učenika još dublje u neznanje, konfuziju, samozavaravanje, i konačno, očaj.

Guru uništava ego

Da bi netko imao koristi od mudrosti koju mu prenosi Guru, mora se posvetiti i predati intenzivnom, transformirajućem odnosu s Guruom. To se zove učenik.

To uključuje duboku predanost mijenjanju sebe i pridržavanje discipline kako bi se um oslobodio mentalnih navika i konvencionalnih načina razmišljanja, kao i ljubav i poštovanje za Gurua, kojeg ne možemo promatrati kao osobu nego prvenstveno kao kozmičku silu. Gurua ne zanimaju međuljudski odnosi nego uništenje učenikovih iluzija kako bi ga odveo do Višeg Bića.

Autoritet Gurua


Guruov zadatak može biti uspješno izvršen jedino ako ga prate prajna (uvid) i karuna (samilost). Ovo su, same po sebi, nad-osobne kvalitete usmjerene prema Biću a ne prema ograničenoj ljudskoj osobnosti. Ako Guru posjeduje samo samilost, ne može izvesti učenika iz iluzije, i učenik će pogrešno shvatiti Guruovu ljubav kao ljubav prema njegovom trenutnom stanju. Guru voli učenika na razini njegovog istinskog, Višeg Bića.

Ukoliko je Guru samo mudar, ali ne i suosjećajan, biti će vrlo vjerojatno da će se učenik „srušiti“ pod zahtjevnim pritiscima samo-promjene.

Učenici su skloni pogrešnim konceptima, projekcijama, iluzijama i zabludama koje sprečavaju ili odgađaju ostvarenje konstruktivnog odnosa s Guruom.

Guru je prenositelj


Guru = onaj koji imponira, koji uklanja tamu. Guru je više od učitelja (acharye), koji podučava i daje podatke. Guru donosi mudrost i cijelim svojim bićem svjedoči duhovnu stvarnost. On pokreće duhovni proces u učenika i snaži ga samim svojim prisustvom.

Satguru = potpuno prosvijetljeni Guru čije riječi, geste, i sama prisutnost služe samo kao manifestacija i izraz Božanskog. Prijenos je spontan i kontinuiran.

_________

[1] Tat tvam asi: Ti si to. Chandogya Upanishad, 6.11