Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 2. ožujka 2011.

Nishkama karma - govor sa daršana 26.02.2011. (III)


Poput njega postoje mnogi sveci koji su izvana činili jednostavne stvari, a duboko unutar sebe bili su potpuno povezani sa Bogom. To pokazuje da bez obzira gdje vas Dharma smjesti, gdje god vas Bog postavi, bez obzira koji posao radili, ne postoji razlog da na takvo mjestu ne spoznate Boga ako svoj posao činite sa ljubavlju i istinskom srećom unutar sebe.

Naravno danas je teško tražiti od ljudi da stalno misle o Bogu, što bi bilo jako teško, ali s vremena na vrijeme ako imate malo vremena, umjesto ogovaranja, umjesto da se rade stvari koje nisu bitne, ako to vrijeme provedete u razgovoru s Bogor unutar vlastitog bića to će biti od pomoći.

Znači ovaj razgovor, kada ste sami s Bogom, morate isto tako načiti slušati. A kako to postići? Ako je um zaposlen, onda je teško. Zato se kaže da najprije treba pjevati Božje ime kako bi se smirio um. Nemojte samo mehanički pjevati a istodobno činiti glupe stvari kao što to mnogi čine. A oni tada misle da radeći to umjesto da misle o drugim stvarima da će im Bog doći. Ne to se tako neće dogoditi. To je samo mehaničko ponavljanje. Ali kada pjevate Božje ime morate u potpunosti imati sliku u sebi. Morate imati sliku Božju u svome umu. Tada se može reći da pjevate Božje ime. Tadfa će vam se objelodaniti. Ali ako to činite radeći koješta, e to neće pomoći. Zato, čak i ako ne možete to činiti, barem pokušajte.

Ne treba puno da bi se pokušalo, zar ne? Istina je da stare navike s vremena na vrijeme naviru. Ali se stare navike mijenjaju s vremenom. Uvijek se rađaju nove navike.

Zato vidite, čak i kad se treba nešto promijeniti, osoba će to promijeniti. To vam je kao kad vozite, uvijek idete na posao istom cestom, ali kada se cesta račva da li nastavljate starom cestom ili slijedite novi put? Na isti način se stare navike mijenjaju.

Pokušati nešto promijeniti je lako, ali morate sebi reći, "Želi promijeniti neke stvari". To je prvi korak Ako ne učinite taj prvi korak, on vam neće ni doći. Ovaj prvi korak morate učiniti, a kada ga učinite, učinite ga sa snažnom odlučnošću da bez obzira na sve postići ćete uspjeh Božjom milošću znajući da je On sa vama. Jer ako činite stvari kako biste Mu udovoljili, On će vam pomoći.

Kažem vam, Božanska Majka daje veliku pomoć. Ne propuštajte priliku, čak i kada ne možete, tražite od Nje pomoć i Ona će vam pomoći jer je Njena radost kada vidi svoju djecu probuđenima. Čak i kada radite male stvari Ona će vam pomoći. Zato pokušajte.

Isto je i sa bhajanima. Možete pokušati pjevati, a ako ne možete samo koristite dlanove. Jednostavno je, zar ne?

Swamiji počinje pjevati:
Govinda, Govinda, Gayi Re, Bhajo Radhe Govinda Krishna Gayi Re