Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 28. siječnja 2010.

Focaccia Barese

Mnogi su me pitali za recept jela koje su imali više puta kušati u Springenu. Pa evo za sve...


Focaccia Barese (čitaj: fokača bareze)

Najprije skuhajte dok ne postaju meki:
-250 g kumpira
Kada su skuhani i ohlađeni, odstarnite koru i tada ih zgnječite.

Zatim zamijesite u posudu:
- 350 g bijelog brašna
- 150 g cijelozrnatog brašna
- zgnječene kumpire
- 1 jušna žlica soli
- 2 jušna žlica maslinovog ulja

U posebnoj maloj posudi, zamiješajte dok se ne rastvori:
- 10 g svježeg kvasca za dizanje
- malo šećera ili meda
- malo tople vode

Dodajte otopinu kvasca u ostatak mješavine.

Zatim dodajte i dobro zamijesite:
- ako 250 ml toplog mlijeka ili vode

Počnite mijesiti tijesto oko 5-10 minuta. Smjesa mora biti ljepljiva: ne presuha niti mokra. Nadodajte mlijeka, odnosno vode ako je potrebno.

Zatim u posudu za pečenje 30 cm x 23 cm x 5 cm nanesite tanak sloj maslinovog ulja te raširite smjesu po cijeloj posudi.

Pokrijte posudu sa krpom i pustite smjesu da se diže otprilike jedan do dva sata na toplom mjestu.

(Napomena: ja obično pustim da se tijesto digne u odvojenoj posudi, te onda stavim u posudu za pečenje. Tako ponovo ostavim neko vrijeme da se diže.)

Dok se tijesto diže pripremite:
- dvije šalite svježih iscjeđenih rajčica (pomidora); ako nemate svježe može iz tetrapaka ili konzerve

Kada se tijesto digne, prekrijte tijesto iscjeđenim rajčicama i lagano ga utisnite.

Na vrh tijesta pospite:
- sol
- crni papar
- dosta oregana
- malo maslinova ulja

Pecite na 180 C. Recept je dovoljan za oko 12 porcija.

(Napomena: budući da u ašramu mnogi vole dosta sira, tada malo prije nego je jelo gotovo pospem naribanog sira i pustim ga neka se još par minuta peče. U tom slučaju je bolje smanjiti količinu soli koju prije naneste ili je potpuno izbacite jer je sir sam po sebi dosta slan.)

Varijacija 1: Umjesto rajčica možete ispržiti gljive na malo maslinova ulja, dodati vegete, i nešto dalmatinskih začina te ovom smjesom prekriti tijesto.

Varijacija 2: Isto tako možete popržiti kapulu na ulju kojom onda prekrijete tijesto. Tu se mogu nadodati masline. (vidi sliku)

Varijacija 3: Nasjeckajte tikvice na kolutove koje možete malo popržiti prije nego ih položite na tijsto te dodajte začine po vlastitom okusu. (vidi sliku)

Budite kreativni! Možete se igrati sa različitim povrćem te istražite što vam najbolje odgovara. Pišite ako vam uspije pogotovo ako otkrijete neku svoju varijantu.