Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 8. svibnja 2010.

Gdje je Krishna, tu leži pobjeda! (prvi dio)


Među mnogobrojnim prekrasnim i duhovnim poučnim pričama koje su uvertira prvih stihova Bhagavad Gite ima jedna epizoda koja se opisuje u Mahabharati, opširnom povijesnom epu čijeg je Gita dio. Zlobna porodica pod imenom Kuru (Kaurava) uzurpirala je kraljevinu koja je pripadala njihovim rođacima, dobrohotnim Pandava obitelji, te svi napori da se uspostavi mirni kompromis su izjalovljeni. U pripremi za predstojeći rat, Arjuna koji je predstavljao Pandave te Duryodhana koji je predstavljao Kurue uputili su se prema palači u kojoj je obitavao Krishna u mjestu Dwaraka, te je svatko od njih dvoje tražio njegovu pomoć u svojoj dilemi.

Duryodhana je stigao u Dwaraku malo prije Arjune. Oboje su se našli u predvorju koje je vodilo do Krishninog apartmana. Duryodhana je bio presretan što je stigao prvi. Nasmješio se Arjuni te rekao: „Oboje smo izgleda imali istu nadu u svojim umovima kada smo nastojali u Dwaraku stići što brže. Očigledno, ja sam sretniji od tebe jer sam stigao prvi. Ispravno bi bilo da Krishna prvo pomogne meni budući da sam stigao prije tebe.“

Arjuna se nasmijao te su zajedno ušli u Krishnine odaje. Krishna je drijemao. Duryodhana je ponosno prišao raskošnom krevetu te sjeo na prekrasnom sjedalu koje je bilo smješteno na uzglavlju kreveta. Arjuna, koji je slijedio Duryodhana, ostao je na podnožju kreveta te stajao pred stopala Krishne sa sklopljenim rukama i zatvorenim očima. Um mu je bio smiren. Bio je u prisustvuKrishne. Kako ikoje uznemirene misli mogu prodrijeti u njegov um?

Krishna se probudio iz svog sna. Oči su mu gledale na Arjunu. Postao je svjestan prisustva i nekoga drugoga. Pokrenuo je glavu u stranu te pogledao u smijeru uzglavlja. Uočio je tada Duryodhana. Oboje ih je primio s riječima punim ljubavi i pažnje. Želio je čuti razlog njihova dolaska.

Duryodhana je započeo priču sa svojim moćnim glasom. Rekao je: „Krishna, znaš kako je s nama rođacima. Vjerojatno ćemo se boriti za ovu djedovinu koja pripada Kauravama. Užurbano skuplamo saveznike i vojsku. Došao sam da od tebe tražim pomoć u ovom ratu time da nas podržiš.“ Napravio je stanku.

Krishna se nagnuo prema Arjuni koji je klimnuo glavom kao da je time htio reći: „Da, moj Gospode, i ja sam došao da tražim tvoju pomoć.“

Duryodhana je nastavio: „Krishna, ti si jednako naš prijatelj kao što si sa Pandavama. Tvoj odnos sa obje obitelji, Pandavama i Kauravama, je isti. Došao sam ti prvi, Krishna. Tvoje je pravo da daš prednost onome koji je prvi došao. Ti si najveći od najvećih. Neće biti dobro ako ne budeš slijedio pu dharme (ispravnosti, vrline, svetosti). Moraš mi dati privilegiju budući da sam ti prvi došao.“

Sa pobjedničkim pogledom Duryodhana je sjeo smijući se kao da je njegova želja već bila ispunjena. Kada bi Krishna postao njihov saveznik Pandave ne bi mogli učiniti ništa. Oni su bez Krishne bespomoćni. Ne bi mu bilo čudno da se Pandave slože i vrate nazad u šumu nego li se bore protiv Krishne. Misli poput ovih su prolazile njegovim umom.

(nastavlja se)