Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

utorak, 30. ožujka 2010.

Hanuman Jayanti - rođendan gospodina Hanumana

Yatra yatra raghunatha kirtanam;
Tatra tatra kritha masthakanjalim;
Bhaspavaari paripurna lochanam;
Maarutim namata raakshasanthakam


Značenje: "Klanjamo se Maruti-ju, Sri Hanumanu, koji stoji sa svojim dlanovima preklopljenim poviše čela, sa bujicom suza koje teku niz njegovo lice kadgod se pjeva sveto ime gospodina Rame".

Sri Hanuman se štuje po cijeloj Indiji bilo sam ili zajedno sa Sri Ramom. Svaki hram Sri Rame ima murti ili kip Sri Hanumana. Hanuman je avatar gospodina Shive. Roditelji su mu Bog-vjetra i Anjani Devi. Imena koja mu su dodjeljuju su Pavanasuta, Marutsuta, Pavankumar, Bajrangabali and Mahavira.

On je živuće utjelovljenje Ram-Nama. Bio je savršeni nesebični radnik, istinski karma yogi koji je radio bez želja za rezultatom svog rada. Bio je veliki predanik i izuzetni brahmachari koji je živio celibat. On je služio Sri Ramu s čistom ljubavi i predanošću bez očekivanja plodova svog rada. Živio je da služi Sri Ramu. Bio je ponizan, hrabar i mudar. Posjedovao je sve božanske vrline. Činio je djela koja drugi nisu bili u stanju: prelazio je ocean jednostavnim ponavljanjem imena Ram (Ram-Nam). Zapalio je grad Lanku te donio Sanjeevini bilje i vratio Lakshmana ponovo u život. Oslobodio je Sri Ramu i Lakshmana nakon što je ubio Ahiravana.

Posjedovao je predanost, znanje, nesebični duh služenja, snagu uzdržavanja (celibat) i sposobnost ne-željenja. Nikada se nije hvastao nad svojom hrabrošću i inteligencijom.

Rekao je Ravanu, "Ja sam ponizni glasnik Sri Rame. Došao sam služiti Ramu, te raditi za Njega. Zapovjedi Sri Rame došao sam tu. Ja sam neustrašiv milošću gospodina Rame. Nemam straha od smrti. Ja je pozdravljam ako dolazi dok služim gospodina Ramu."

Kako je samo ponizan bio Hanuman! Kako je tek predangospodinu Rami bio! Nikada nije rekao, "Ja sam hrabar Hanuman. Mogu učiniti sve i svašta."

Gospodin Rama je rekao Sri Hanumanu, "Zadužio si me vječno, O moćni heroju! Činio si velika i nadljudska djela. A ništa zauzvrat ne želiš. Sugriva je sebi povratio kraljevstvo. Angada je bio ustoličen za kraljevića. Vibhishana je postao kralj Lanke. Ali ti ništa nikada nisi tražio za sebe. Odbacio si neprocjenjivi vijenac od biserja kojeg ti je Sita dala. Kako da ti otplatim dug zahvalnosti? Uvijek ću ostati u dugu prema tebi. Dajem ti dar vječnog života. Svi će te štovati i cijeniti poput Mene. Tvoj murti će se stavljati pred vratima Mog hrama te će se tebe prvo štovati. Kad god se Moje priče budu recitirale ili slave pjevale, slava tebi će se prije Moje pjevati. Bit ćeš u stanju učiniti sve, čak i ono što i ja neću biti u stanju učiniti!"

Na taj je način gospodin Rama hvalio Hanumana kada se ovaj potonji vratio Njemu nakon pronalaska Site u Lanki. Hanuman nije bio nimalo uzvišen. Bacio se cijeli tijelom pred sveta stopala gospodina Rame.

Gospodin Rama ga je priupitao, "O moćni heroju, kako si prešao ocean?"

Hanuman je ponizno odgovorio, "Zahvaljujući snazi i slavi Tvojega Imena, moj Gospodine."

Ponovo je Gospodin priupitao, "Kako si zapalio Lanku? Kako si se spasio?"

Hanuman je odgovorio, "Tvojom Milošću, moj Gospodine."

Kakvo tek utjelovljenje poniznosti koje je Sri Hanuman pokazao!

Njegov rođendan pada na Chaitra Shukla Purnimu (dan punog mjeseca koji pada između ožujka i travnja).

Na ovaj sveti dan štujmo Sri Hanumana. Postimo na ovaj dan. Čitajmo Hanuman Chalisu. Provedimo cijeli dan u japi - ponavljajući sveto ime Ram (Ram- Nam). Sri Hanuman će biti veoma zadovoljan i blagoslovit će nas s uspjehom u svim našim pothvatima.

Slava tebi, Hanuman! Slava njegovom gospodinu, Sri Rami!