Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 12. srpnja 2010.

Pozdrav iz Dalmacije


Dragi prijatelji, kao što je i bilo najavljeno Hrvatska je ovih dana imala priliku ugostiti nekoliko stanovnika ašrama. Paartha i S.Vishwaanashuyananda, koji su došli održati radionice iz vedskih rituala (abishek, agni hotra, yagna, kailash puja), Digambari (koja je održala iscjeljenje jednog popodneva za sve zainteresirane), te trojica Hrvata koja su pomogla u organizaciji, ali ujedno su se došli odmoriti: Yadavendrananda, Dharmakshetra (Sova), i moja malenkost.

Osim 20ak dalmatinaca došao je je auto pun zagrepčana. Prvi vikend je protekao, prema riječima sudonika, blaženo te je na kraju s neba sišla lagana kišica, kao da je majka Kali htjela otvoreno pokazati da je svojim prisustvom uljepšala vikend i blagoslovila sve prisutne.

Imali smo zajedničku večeru i druženje kod Nainae i njene neobične obitelji, dan nakon radionice. Naravno posebnu pažnju je privukla Majka Kali i Majka Marija koje krasu oltar njene spavače sobe, kao i neobične kćerke koje imaju još neobičnija iskustva sa Majkom.

Nekoliko dana kasnije održao se Om Healing – iscjeljujuća tehnika u uobičejenom terminu u splitskom Bhakti Marga centru gdje je prisustvovalo preko 25 duša. Jedna članica centra je pozvala grupicu uličnih svirača koji su se zatekli taj dan u gradu te ih pozvala. Sve odreda mladi ljudi, bili su otvorena srca te se na njihovim licima mogla uočiti promjena nakon sastanka. Naime nakon završetka Om tehnike Anashuya je spontano počeo pričati o Swamiju te uz pomoć Paarthe koji je također ispričao poneku pričicu stvoreno je ozračje ispunjeno s ljubavlju i radošću. Naši gosti su otišli veseli i opušteni. Naravno sreli smo ih poslije u gradu dok smo šetali te im se kratko pridružili u njihovom nastupu.

Dan kasnije smo imali satsang gdje su Anashuya i Paartha ispričali nekoliko priča o Swamiju i iskustvima koji su oni imali s njim, ali i neki drugi učenici. Večer smo završili sa ponekim bhajanom te arathijem na kraju. I naravno ponovo ugodna šetnja u toploj večeri po splitskim ulicama gdje smo mogli poslušati klapske pjesme uživo. Nepotrebno je naglasiti da su naši gosti po prvi put imali prilike poslušati dalmatinske klape, a vjerujem da su jako uživali.

Kraj tjedna smo ponovo imali yagnu u Kaštel Lukšiću, kod Lenke kojoj se ovim putem ponovno svi zahvaljujemo što je omogućila svoj prostor za ove radionice. Radili smo mantru posvećenu Majci Kali, te naravno onako usput pjevali mnoge Ma bhajane. Kao i po starom dobrom običaju, svako ovakvo druženje svih zajedno još više zbliži te se teško rastati.

Hvala i Akshwari te ostalima koji su doprinjeli organizaciji ovih programa. Ugodan nastavak ljetnih radosti za sve koji ostaju u Dalmaciji, a za one koji se moraju vratiti nazad: sretno izvršavanje svojih dužnosti te do skorog viđenja. Jai Gurudev! Jai Kali Ma!