Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 1. studenoga 2010.

Suština Bhagavad Gite


Zašto se brineš bez ikakvog valjanog razloga? Koga se uzaludno bojiš? Tko te može ubiti? Duša se ne rađa niti umire.

Što se god dogodilo, bilo je radi dobroga. Ono što se upravo događa je isto radi dobroga. I ono što će se dogoditi biti će također radi dobroga. Ne žali zbog prošlosti. Ne brini za budućnost. Upravo se događa sadašnjost.

Što ste izgubili kada tako plačete? Što ste donjeli sa sobom a da ste to izgubili? Što ste stvorili a da je to nestalo? Niste sa sobom ništa donijeli; što god posjedovali, imate to odavde. Štogod ste dali dobili ste odavde. Što god ste uzeli, od Njega je – Svevišnjeg. Štogod ste posudili, to ste od Njega dobili. Došli ste praznih ruku i tako ćete otići. Štogod je vaše danas to je bilo nečije jučer te će sutra biti od nekoga drugog. Radujete se što osjećate da te to vaše. Na žalost, ovakva sreća je korjen uzroka vašim agonijama.

Promjenjivost je zakon univerzuma. Ono što podrazumijevate pod riječu smrt je zapravo život. U trenutku postajete milijoneri, a u drugom trenutku prosjaci. Neka misli popot moje-tvoje, veliko-malo, moj vlastiti-nečiji drugi, budu izbrisane iz vaših umova i misli. Tada je sve vaše i vi pripadate svima.

Niti je tijelo vaše niti njemu pripadate. Tijelo se sastoji od vatre, vode, zraka, zemlje i eterične fluidne smjese i jednog će dana nestati ponovo u ove elemente. Međutim, duša je postojana. Što ste, onda?

Vi se potpuno predajete Bogu. To je najbolje utočište. Onaj tko zna o ovom utočištu oslobođen je straha, brige i tuge zauvijek.

Što god radili posvetite to Bogu. Čineći to spoznati ćete sreću onih koji su oslobođeni.

Gospodin Krišna