Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 28. svibnja 2010.

Govor sa daršana 22.05.2010.


Poštovani čitatelji bloga, evo donosim prijevod govora sa posljednjeg daršana u centru Springen. Slika Swamija nije sa zadnjeg daršana (da ne bi bilo zabune). Uskoro ću objaviti novosti vezanu za situaciju. Jai Gurudev!

Jai Gurudev. Pretpostavljam da ste svi čuli da je ovo zadnji daršan ovdje... zapravo ne zadnji već zadnji prije nego počnemo sa građevinskim radovima i sve dok radovi traju nećemo imati nikakav program ovdje. Zato trebamo svu vašu pomoć. Možete pomoći onako kako osjećate.

Iznad svega ovo mjesto nije samo moje mjesto, to je mjesto za sve vas. Ljubav je, iznad svega, najvažnija stvar. Shree Peetha Nilaya, ime je koje je dala Božanska Majka, dom je Nje same gdje se ljubav daje svima. Ova ljubav za koju svako ljudsko biće čezna, ljubav koja je zov istinskog bića vašeg istinskog jastva – vas koji uvijek jeste i koji ćete uvijek biti. Da postignemo ovo jedinstvo s Bogom jedina stvar koja nas spriječava je osuda i naravno sve kvalitete koje proizlaze iz uma.

Kada pogledate svece koji su u jedinstvu s Bogom – samadhijem. Što je samadhi? Svi žude za samadhijem. Stanje samadhija je stanje u kojem nema nikakve osude, stanje je čiste ljubavi. Dokle god vidite osudu u umu imate još posla da postignete stanje ne-osude, i samo onda će se istinska, čista ljubav probuditi. Ova čista ljubav kada se probudi obavit će vas. To nije osjećaj kada kažete da ste sretni ili tužni. Izvan toga je. Kada bi je mogao iskazati riječima ne bi je tako mogao opisati. Ovo je stanje kada nalazite jedinstvo s Bogom, gdje spoznajete tko vi jeste. Sve dok ste u potrazi... vi tražite tu ljubav.

Ne gubite nadu, bez obzira na sve. Znajte da je Bog uvijek s vama. Gdje god bili i štogod radili, On je taj koji djeluje kroz vas. Uvijek trebate pokušavati biti bolji. Ljudi nisu savršeni i siguran sam da neće ni biti savršeni. Kad netko postane savršen on postaje božanski, tj nije više ljudsko biće. Dokle god osoba ima ove kvalitete ona ostaje ljudsko biće.

Veliki učitelji, Krist, Krišna, mnogi sveci su došli da podučavaju da spoznate vlastitu božansku prirodu. Jer samo onda će istinska sreća biti tu. Tek tada ćete moći reći da ste istinski sretni. Ta sreće onda neće nestati – ostati će zauvijek. Sve dotle bit ćete u iluziji, uvjeravat ćete se da ste sretni. Dokle god to ne postignete nastavite pokušavati. Primit ćete svu pomoć koja vam je potrebna sve dokle god držite ruku ispruženu. Jer ako vi ne činite napor ne možete očekivati da će Bog to činiti umjesto vas. On je potpuno spoznat, ali želi vam pomoći da se i vi spoznate. Ali vi morate dati svoju ruku; učiniti svoj dio. Ako samo sjedite i kažete, čekam da mi bogospoznaja dođe On vam neće pasti na glavu. Samo onda kada dokažete da činite napor tada će vam Bog pomoći. Znate onu izreku: pomozite sebi i Bog će vam pomoći. Jai Gurudev