Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 20. rujna 2009.

Nava Durga - Brahmacharini

Dragi svi! Danas je drugi dana Navaratri festivala. Danas štujemo Božansku Majku u njenom Durga apektu pod nazivom Brahmacharini. Slijedi kratki opis...


Brahmacharini – druga pojava Durge! Ovdje Brahma znači meditacija. To znači, Božica je meditator ili onaj koji vježba pokoru. Ona se prikazuje kako drži krunicu u desnoj ruci i kamandalu (posudu sa svetom vodom) u lijevoj ruci. U prošlom životu, kada je bila rođena kao kćer Himalaya ona je radila stogu pokoru kako bi pridobila Mahadevu za svog supruga. Mudrac Narada savjetovao ju je da meditira kako bi pridobila Shivu. Zbog podvrgavanja strogoj meditaciji bila je poznata pod imenom Brahmacharini ili Tapasyacharini. Ignorirajući ubitačno sunce te udare gromova počela je meditaciju koja je trajala tristo godina živeći samo od listova koji bi pali na tlo. Ona je ubrzala svoju pokoru čineći ju strožijom time što je odbacila hranu i vodu sljedećig nekoliko stotina godina. Kako je odbacila jedenje lišća nazvana je i Aparna. Kako je vježbala tešku kontemplaciju postala je slaba i mršava. Kako nije više mogla podnijeti muku svoje kćeri njena majka Manoka je tražila od nje da odustane od njezine odluke. Šokirana vizijom Durge uzviknula je 'u' i 'ma'. Na sanskritskom 'u' znači kada se obraćamo nekome, a 'ma' znači negacija ili nepoželjno. Zato se Durga naziva Uma. S druge strane očarana njenom Durginom predanošću i ustrajnošću svi su bogovi i mudraci bili smireni. Naposlijetku, djed Brahma, zadovoljan s njenom strogošću uzviknuo je, „O djevo! Nitko nije mogao postići ili ustrajati pokoru koju si ti učinila. Očaran sam tvojom meditacijom i predanošću. Tvoja će se želja ispuniti i imat ćeš Shivu za svog supruga. Možeš se sada vratiti kući i odmoriti. Tvoj će otac uskoro doći i odvesti te“.

Ovaj oblik Durge daje predanicima trajni uspjeh. Štovanje ove pojave obogačuje sposobost žrtve, požrtvovnost, iskrenost i samo-disciplinu. U vremenu velikih nedaća štovanje ovoh oblika Durge daje uspjeh i snagu volje za uspjeh. Ovaj se oblik Durge štuje drugog dana Durga puje.

Nava Durga - Shailaputri

Dragi svi, danas, zapravo jučer započeo je festival Navaratri. Prvi dan smo slavili oblik Durga Mate pod nazivom Shailaputri. Cijela večer je bila ispunjena sa velikom radošću. Swami je bio jako sretan i zadovoljan. Evo riječi koje je Swami Vishwananda pročitao za vrijeme večeri.

Shailaputri – prvi oblik Božice Durge u Nava-Durga seriji božanskih obličja, od devet. Nazvana je Shailaputri nakon što je bila rođena u kući kralja planina – Himalayama. U ovom obličju majka se prikazuje sa trozubom u desnoj ruci i lotosom u lijevoj ruci i sjedi na volu. U prošlom životu bila je Dakšina kćer, koji je bio sin Brahme. Bila je poznata pod imenom Sati. Kao Dakšina kćer udala se za Boga Bogova, Mahadevu. Dakša je jednom organizirao ceremoniju svete vatre (yagnu) i nije pozvao svoju kćer i zeta. Sati je bila nemirna da bi pristupila ceremoniji i čak je proturiječila savjetu supruga da ne pristupi yagni nepozvana. Prisustvovanjem ceremoniji osjećala je da je svi hladno pogledaju osim njene majke koja ju je pozdravila sa zagrljajem. Njezina braća i sestre nisu bili iznimka te su bili sarkastični u svojim primjedbama. Gosti koji su bili prisutni su također su davali komentare o njenom mužu koji nimalo nisu bili pristojni. Na njezino zaprepaštenje njen je otac također bio grub. Ona je bila napuštena i srce joj je bilo slomljeno te se bacila u svetu vatru i do pepela izgorjela. Shiva, kada je čuo o tome bio je ljut i naredio je svojim sljedbenicima da unište Dakša Yagnu. Nakon što se je zapalila, Sati je ponovo rođena kao kćer kralja planine Himalaya i poznata je bila pod imenom Shailaputri. Tako među svih devet oblika Devi Durge, Shailaputri je najmoćnija i najviše štovana. Ona se obožava prvog dana Navaratrija. Prema Upanišadima ovaj oblik Durge slomio je ponos bogovima time što je primila obličje Haimabati.