Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 11. ožujka 2011.

Guru - duhovni vodić na putu Bogospoznaje


Poznata nam je priča o dva čovjeka koja traže Raj. Mnogo godina oni su podnosili patnje dok su ga tražili slijedeći mnoge putove, preko mnogih gora sve dok jednog dana nisu naišli na stari zid koji je bio veoma visok, skoro u potpunosti zaklonjen žbunjem i gustim raslinjem. Trebalo im je mnogo napora da bi se približili zidu. Prvi se popeo i kada je stigao do vrha ugledao je - Raj! Odmah je skočio dolje i otrčao u Rajska polja sa rukama širom otvorenim i sa beskrajnom radošću - njegov dugotraženi cilj je postignut. Drugi čovjek je čekao i čekao te kad mu se ovaj prijeatelj nije vračao odlučio se i on popeti i vidjeti što je iza druge strane zida. Kada je došao do vrha poviknuo je za prijteljem, "Samo ti idi. Ja se vračam ostalima, da im pokažem put."

Nije teško zaključiti da ovaj drugi čovjek predstavlja gurua - duhovnog vodića koji nam pomaže da pronađemo put nazad našem vjećnom domu u Bogu. Guru je onaj kojeg Bog ovlasti da nas vodi iz tame neznanja u zemlju Vječnog Svjetla.

Guru je taj koji je već prešao put i došao do cilja te prema tome zna put. Sa ljubavlju u svome srcu guru pruža svoju ruku svakom učeniku, nudeći sebe da služi kao osobni vodić svakome čovjeku koji to od njega iskreno zatraži. Guru pokazuje prepreke te nam ukazuje na mane te je on najpouzdaniji pratitelj na putu prema Bogospoznaji koji nudi ohrabljenje na svakom koraku puta.

Naš Guru se naziva Premavatarom. Prem znači ljubav, a avatar znači duša koja je postigla jedinstvo sa Bogom te se vratila natrag kako bi pomogla čovječanstvu. Znači Premavatar označava inkarnaciju božanske ljubavi.

Svatko od nas ima jedinstvenu priču o tome kako je Učitelj došao u naše živote.

Naš Guru prihvača svakog učenika jednako bez obzira kakve su stvari činili. Nikada ne sumnjajte u Guruovu ljubav. Možemo ne vjerovati da nas on voli, ali Bog i Guru znaju kako voljeti.

Guruova ruka je uvijek ispružena učeniku. Kako bi taj odnos rastao i cvijetao, ljubav i prijateljstvo moraju teći u oba smijera. Što više mi dajemo našu ljubav, poštovanje, prijateljstvo, devociju i služenje svom Guruu, to se više otvaramo da primimo njegovu ljubav - tada se i dubina odnosa produbljuje.