Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

utorak, 19. srpnja 2011.

Gurupurnima 2011


Jai Gurudev svima. Vi koji ste bili u Spingenu, u Swamijevom glavnom centru Shree Peetha Nilaya, prošlog vikenda za Gurupurnimu, ovo će biti samo jedan podsjetnik. Za sve vas koji niste bili moram reći da ste propustili veliki događaj. Gurupurnima je jedan od praznika koji se ne smije propustiti ni po koju cijenu. To je dan koji se slave svi gurui, a posebno onaj kojeg prihvaćamo kao svoga. Tada se milost Gurua spušta na sve velikom snagom i kao što je Swami rekao u svom govoru, treba pitati Gurua i on će ispuniti želju ako je to za dobrobit učenika.

Ovaj veliki događaj je počeo uvertirom – daršanom – koji se održao dan ranije, znači 14.07. i trajao je više od 6 sati. Po mojoj procjeni bilo je preko 350 ljudi. Daršan se (kao i Gurupurnima) održao u šatoru na istočnom dijelu Shree Peetha Nilaya centra, na mjestu gdje su se do sada održavale Bhudevi i Gayatri yagne.

Swamijevo sjedište je bilo prekrasno uređeno, ali ipak jednostavno. Njegova fotelje je bila u sredini sa prekrasnim vijencima koji su kao držali njegovu fotelju... možete zamisliti kao da Krišna sjedi na ljuljački. Sa desne strane je bilo oltar sa veliko slikom Babađija, podno kojeg su bili murtiji Lahirija Mahasaye, Yukteshwara i Shirdi Saija u sredini.

Kako je daršan završio kasno a time je I večera poslužena kasno tako da je ta noć bila jako kratka, pogotovo za nas stanovnike Springena koji smo morali pripremiti sve za slijedeći dan. Ja sam osobno propustio spavanje te noći kako bih uspio pripremiti doručak za preko 200 ljudi koje smo očekivali to jutro. Program je počeo već u 6 ujutro sa Guru Stotramom – himnom Guruu, molitve Krishna Suprabhatam i Brahma Samhita su slijedili nakon toga. Svi su očekivali Swamija koji je došao pola sata kasnije. Međutim program ipak nije prekidan tako da su prvi bhajani bili opjevani od strane stanovnika Shree Peetha Nilaya. Swami je otpjevao nekoliko poznatih bhajana kao što su Gurudeva Daya Karake, Sai Stuti. Nakon njega došla je na red Poljska koja je (kao i sve druge zemlje) imala na raspolaganju sat vremena za otpjevati svojih 9 bhajana posvećenih Guruu. Nakon Poljske izmjenivali su se i druge zemlje: Portugal, Rusija, Švicarska, Engleska, Italija, Hrvatska, Češka, Finska, i Bhakti Sounds kojeg su prezentirali svi stanovnici Springena i naravno Swami.

Hrvatsku su predstavljali: Aradhana, Kanupriya, Tomica, Sonja, Phalguni, Pushpani, Pranati, Gordana, Lohini (Ksenija), Chaturananda, te su nam se pridružili prijatelji iz Beograda Mira i Diraj. Naš nastup je započeo Guruji koji je otpjevao dva bhajana te nam dao vremena da se smjestimo i opustimo. Započeli smo sa molitvom Pozdrav stopalima Gurua (koja je zapravo prijevod Guru Stotrama). Uslijedila je još jedna molitva/bhajan: Plamenom svojim upali Sataguru plamen mog srca upali. Nakon toga Lotos stopala gurua u srcu su mom, te nezaboravna “Haljina” odnosno Da te samo dotaknem koju u originalu izvodi Danijela Sisgoreo. Swami je ostao u svojoj fotelji i popratio ova prva četiri bhajana koja su sigurno dotakla njegovo srce kao što su i nama dok smo vježbali tog jutra. Swami se tada odlučio prošetati ali smo čuli od našeg Šanija koji je sve “snimao” sa pristojne udaljenosti da je povremeno proćirio kroz šator dok smo izvodili i ostale bhajane. Kao da se htio uvjeriti koliko je još ostalo devocije u Hrvata od njegovog posljednjeg boravka u Hrvatskoj prije više od tri godine. Uslijedile su i slijedeće duhovne pjesme: Kao Marija da Te ljubim, Saraswati Mahalaksmi Durga Devi Namaha (Gurudeva Vishwananda Maha Prabhu Namaha), Pjevaj pjevaj uvijek pjevaj Om Namah Shivaya (Hrvatska verzija Bolo Bolo Sabmila Bolo), Kriste u Tvoje ime (Glory Glory Aleluja), i za kraj Shiva Shiva Baba Shiva Babaji.

(nastavak slijedi)