Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 11. ožujka 2010.

Satsang: Odgovori na pitanja, 05. ožujka 2010. (treći dio)

P: Teško je voljeti i prihvatiti sebe jer uvijek vidim svoje negativne strane. Što možemo učiniti da prihvatimo sebe onakvima kakvi jesmo?

Swami: Jedan svetac je rekao da je lakše vidjeti negativno nego pozitivno. Ali pozitivno je tu uvijek. Ako možete vidjeti negativno možete vidjeti i pozitivno. Logično! Zašto ne želite vidjeti pozitivo? Jer volite samo sažaljevati sebe. I želite da vas svi sažaljevaju. Drugim riječima time želite privući pažnju sebi. Ako zaista želite prihvatiti sebe izbacite te misli čim se pojave u umu. Ne dozvolite da vam se ukorijenje. Nemojte ih zalijevati. To je najednostavniji način kontrole uma.

P: Dragi Guruju, možemo li reći da je ananda duša Boga.

Swami: Ananda je još uvijek niže. Paramananda je više stanje. Kod anande znači da ste još uvijek prisutni u ovoj stvarnosti. Ananda – blaženstvo – ima više nivoa. To je više od osjećaja jer je iz vašeg srca. Duša Boga je Paramananda kad niste uopće o ničemu svijesni. Ima više razina samadhija. Tako iskušavate više oblika dok ne dostignete Paramanandu. Kada postignete najvišu anandu u sebi – Paramanandu – nikada to više ne možete zaboraviti, bez obzira htjeli vi to ili ne. Sva blaženstva koja iskušavate nadodava vam se na krajnje iskustvo vječnog blaženstva. Duša Boga je prevelika za tu riječ. Jer ova riječ je pre gruba da bi objasnilo Boga. Zapravo je teško odgovoriti na ovo pitanje.

P: Što je ljubav i odakle dolazi?

Swami: Je li ljubav osjećaj? Ljubav je sve. Ljubav je osjećaj u srcu, ali i mnogo više od toga jer se ljubav direktno proizlazi iz duše. To nije nešto što samo dolazi iz srca. Srce je dano kada ste začeti. Ali ljubav koju nosite... kako to da se vaše srce raduje kada vidite neku osobu ako samo dolazi iz tog srca. Ljubav je izvan našeg poimanja razumijevanja tog pojma. Ljubav jeste Bog. To znači da od prvog trenutka kada smo se odvojili od Kreatora, kada se Bog manifestirao ljubav je bila prisutna. Kroz mnoge živote koje ste proživjeli ta ljubav je i dalje prisutna. Uvijek je nosite sa somom. Jer atma i Paramatma su uvijek povezani.

P: Kako netko može povratiti samopouzdanje?

Swami: Morate se najprije riješiti svih negativnosti koje su vam u umu. Jer negativno će vas uvijek nastojati zaustaviti. Morate najprije biti pozitivni o sebi te će tada samopouzdanje prirodno poteći.

P: Koja je razlika od drugih kriya i atma kriye?

Swami: Razlika je u tome da svako vrijeme daje drugu tehniku. Nikada neću reći da je naša najbolja a druge ne. Sve kriye dolaze od Mahavatar Babađija. On je dao različitim učiteljima kriye koje su slične ali drugačiji rezultat koji proizlazi iz njih. U ovom dobu se moramo podsjećati o tome tko smo. To se ne može postići bez devocije zato atma kriya ima devocijsku pozatinu jer bez devocije se ništa ne može postići.

P: Hoćeš li nam pojasniti razliku između individualnosti i osobnosti?

Swami: Mi zadržavamo određenu individualnost kada se stopimo sa Bogom. Često kažemo da nismo egoistični, ali jesmo. Jer smo prestrašeni nestajanjem individualnosti. Određenu individualnost ipak zadržavamo. Kada se kap ulije u ocean možete li odvojiti tu istu kap? Ne. Ipak održavamo tu individualnost kroz mnoge živote jer u nju vjerujemo i prestrašeni smo je otpustiti zato je još i imamo. Ali veliki sveci koji su se stopili s Bogom, što se dogotilo s njima? Oni su se stopili s Bogom. Uzmite život Mirabhai koju jako volim. Ona je zadržala individualnost ali njena ljubav je bila u potpunosti usmjerena na Boga. Što je ostalo i njoj je samo Bog. Ona se stopila s Njim. Gdje je njena individualnost? Stopila se s Voljenim. Isto je Tukaram govorio: „Ja uvijek pjevam 'Ja činim ovo, ja činim ono'. Što je taj 'ja'. Tko je Tukaram ako nisi Ti.“ Dok god vjerujemo da smo ta individualnost uvijek ćemo biti u njoj. Čak i kada kažemo Bogu da nas potpuno obuzme. Ako Ga to pitate, morate se odreći te individualnosti, tada vam On uistinu može pomoći, tek tada vas Bog uistinu može potpuno obuzeti. Mnogo puta mi ljudi kažu da su prestrašeno da otpuste svoju individualnost? Ali što je ta individualnost, doli sam Bog. Dokle god se prijanjate uz tu individualnost, i dokle god govorite da ste prestrašeni te individualnosti, naravno da će te uvijek imati tu individualnost. Jer Bog stanuje u vama i On stvara vašu stvarnost. Niste vi, već Bog koji stvara vašu realnost. Bog je stvaratelj. Ako zaista znamo o svojem jedinstvu sa Bogom, tada bi shvatili da je individualnost samo fiksacija uma koja nas samo ograničava. Kada se ego individualnosti nestane onda će se stopiti sa Bogom. Evolucija ide tako da Bog stvara ego koji postaje viša svijest u čovjeku. Od tog ega ljudsko biće je stvoreno. Kad me netko pita za avatara... ja kažem da ste svi vi avatari. Vi ste svi dio Boga, kako može postati hijararhija o kome smo pričali. Kada spoznate ovo jedinstvo naravno da će vam Bog dati milost.

(nastavlja se)