Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 27. travnja 2011.

Govor sa daršana u Springenu, 26.03.2011. (drugi dio)


Zapravo, prije nekoliko dana sam čuo nekoga tko mi je rekao “Velik sam grešnik, Swami. Neću biti spašen”. Među velikim grešnicima ima također i velikih svetaca. Kada netko spozna da ne treba ostati na nižim razinama, već da se može uzdići. Onda zašto to i ne napraviti? Tako je bilo i sa Valmiki-jem. On je bio veliki ubojica a sada ga štujemo kao velikog mudraca. Sveti Pavao je ubio mnogo kršćana, ali kada je primio božju milost, kada je uistinu odlučio promijeniti svoj život. Što se dogodilo? Postao je veliki svetac. Jednako tako postoje mnogi sveci čiji životi pokazuju da se čak I normalni ljudi mogu promijeniti ako to žele. Jer ako se uopće ne želite promijeniti, bez obzira što vam netko govori da se promijeniš, biti ćete poput nestašnih klinaca. Dokazat ćete upravo suprotno. To već dobro znate. Neke će se majke sada složiti sa mnom, zar ne?

Bio je jednom jedan čovjek koji je živio 1500.g. On je prosio, a bio je brahmin. Prosio je svugdje. Vidite, u hinduističkoj tradiciji brahmini se smatraju višom klasom I prositi se smatra nečim jako lošim za jednog brahmina. Tako jednog dana kralj Akbar je prolazio sa svojim savjetnikom Birbau-om. Kada je kralj vidio jednog brahmina kako prosi, bio je užasnut, “Oh, on je brahmin. On se smatra višom klasom, a kako može prositi?” Onda ga je odgurnuo. Birbau je pričao s kraljem I kralj je govorio loše o tom brahminu. Vidite, kralj Akbar, bio je veoma dobar kralj, ali on je uvijek bio u potrazi.

Tako je Birbau pomislio u sebi “Nije dobro za brahmina da bude na cesti, želim mu pomoći.” Tako je otišao k brahminu i rekao mu ''Ne želim da prosiš, već učini jednu stvar za mene. Želim da svaki dan za mene recitiraš pet puta Gayatri Mantru koju ću ti dati te ću ti za to dati pet zlatnika.” Brahmin se tako složio i rekao “Pa, pet zlatnika za pet Gayatri Mantri, to će biti jednostavno.” I Tako je svaki dan pjevao pet Gayatri Mantri za premijera i kralja. I na kraju svakog mjeseca dobijao bi svoj novac za to.

Nakon nekog vremena pjevanja Gayatri Mantre pet puta sjedio bi uronjen u mantru i osjećao bi veliki mir iznutra pjevanjem mantre. Osjetio bi taj mir i zaranjao bi dublje u taj mir unutar sebe. Nako nekog vremena premijer ka je došao posjetiti i vidio ga kao zrači, totalno transformiran, te mu reče “Od sada želim da pjevaš 108 puta Gayatri Mantru svakog dana. Dat ću ti mnogo zlatnika. Brahmin mu na to kaže “U redu, mogu to učiniti.”

(nastavlja se)