Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 18. prosinca 2009.

O Atma kriyi (2)

Postoje i drugi sustavi kriya yoge. Kao što je slučaj s Atma kriyom, sve kriye imaju sljedeća obilježja:
(1) Tehnike potječu od Mahavatara Babajija.
(2) Tehnike uključuju svjesno vođenje daha kroz kralježnicu, čime se kontrolira i ekspandira životna energija. Ovim tehnikama se budi kundalini energija u bazi kralježnice (najveći čovjekov potencijal) i pobuđuje svih šest energetskih centara (čakri) duž kralježnice. To rezultira u postizanju super-svjesnosti.
(3) Nužno je imati osjećaj bezuvjetne ljubavi i predanosti (bhakti) jer se kriya yoga radi kao ponuda (žrtva) Božanskom. Ukoliko tehniku prakticiramo samo mehanički, tehnika nije djelotvorna. Trebalo bi je vježbati iz ljubavi prema Gospodinu, bez ikakvih sebičnih želja za rezultatom.
(4) Samopromatranje i samosvijest su ključevi u postizanju više svjesnosti.

Atma kriya i kriya yoga pridonose istovremenom razvoju tijela, uma, intelekta i duše. To je srž i sinteza svih yoga tehnika koje se podučavaju u svijetu. Kao što Mahavatar Babaji kaže: „Atma kriya je jedan od načina za postizanje jedinstva s Božanskim kroz uzdizanje ograničene ljudske svijesti do Božanske-kozmičke-svijesti.“

Nestabilan um ili prana (životna sila) je uzrok ljudske patnje i nesloge među ljudima. To se može dovesti pod kontrolu vježbanjem Atma kriye i kriya yoge. Um stvara efekt sličan uzburkanim valovima oceana, te sprječava čovjeka da ugleda morsko dno – viziju čovjekovog duhovnog naslijeđa. Ovi valovi se ne mogu kontrolirati samo snagom volje. Kada proces vanjskog disanja okrenemo iznutra, postupno se smiruju svi valovi, čineći um kontroliranim i smirenim. Ovo zauzvrat rezultira slobodom od negativnih osobina poput ljutnje, mržnje, ljubomore i ega.

U usporedbi s drugim sustavima kriya yoge, Atma kriya prirodno oslobađa bhakti (ljubav) prema Božanskom. Duhovni napredak ne mjeri se znanjem, već time koliko ljubavi osjećate. Bhakti (Božanska ljubav) je najmoćniji alat za osobnu transformaciju. Ukoliko možete probuditi moć bhakti, onda ste osigurali duhovnu preobrazbu. To je temeljna struja svih oblika duhovne prakse i ovo je jedini put koji vas može dovesti do oslobođenja. Da bi spoznali Atmu, istinsko duhovno znanje, potrebno je imati bhakti (predanost). Kad počnete shvaćati da je Jastvo koje prebiva u vama jedini činilac, da On sam djeluje u tijelu, tada se stječe samoostvarenje.

Tijekom povijesti kriya yoge kadgod bi došlo do pada u praksi, duhovni učitelj je uvijek bio poslan kako bi se tehnika ponovno pojavila među čovječanstvom.

Posljednjih godina Mahavatar Babaji je prenio učenje Atma kriye Swamiju Vishwanandi kako bi ga proširio.

(nastavlja se)