Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 5. lipnja 2011.

Govor sa daršana 03.06.2011. - Pjevanje Raminog imena


Slušajući ime Rame odlučio sam reći nešto iako nisam imao namjeru - tajnu tog prekrasnog imena. U šastrama se govori da pjevanjem imena Sri Rame osoba postiže oslobođenje. Naravno, morate vježbati pjevanje Rame. Ime Rame ima veliku tajnu. Kao i sva božanska imena vode vas od dna prema visoko gore.

Posebnost imena Rame je ta ako pjevate njegovo ime dok napuštate tijelo svih 7 vratiju Vaikunte su vam širom otvorena. Rečeno je da postoje 7 nebeskih vrata gdje obitava Narayana. Naravno prijeći tih sedam vrata nije lako. Ali nije nemoguće. Vrlo je moguće, a ono što je potrebno čista je devocija, čista predanost. Ako pjevate ime Rama sa takvom predanošću on vas ne može odbiti. Ima Rame sastoji se od dvije riječi: Ra i Am! Ra je Narayana, a Am Shiva. Tako Ram mantra u sebi ima dvije bhij mantre: Om Namo Narayanaya i Om Namah Shivaya. Pjevanjem imena Rame istodobno pjevate dvije mantre: Om Namah Shivaya i Om Namo Narayanaya.

Rečeno je da samim pjevanjem imena Rame postajete slobodni. Jednom bijaše svečenik. Bio je veoma posvećen Rami i uvijek je pjevao njegovo ime: Rama Rama Rama Rama... Ali to nije dolazilo iz njegova srca.

Svakog bi jutra jedna djevojka donosila mlijeko za njegovu redovitu molitvu. Jednog dana je kasnila zbog vremenskih neprilika, i svečenik je postao jako ljut na nju i rekao joj je da je zbog njena kašnjenja kasnila i moliva. Slijedeći put bi trebala doći ranije, krenuti ranije iz kuće ili pjevati Ramino ime i prijeći vodu pjevajući njegovo ime. Jer rečeno je da pjevanjem Raminog imena može se prijeći ocean života i smrti. Ako možeš prijeći ocean života i smrti tada možeš i prijeći preko vode. Djevojka je to uzela veoma k srcu. I tako je slijedećeg dana došla veoma rano. To se ponavljalo i narednih dana i svečenik se počeo pitati kako je sada odjednom počela dolaziti tako rano.

Onda je jednog dana nakon što je ona dostavila mlijeko i uputila se natrag svečenik je potrčao za njome željeći saznati kako to ona dolazi tako rano. Slijedeći je tako vidio je u daljini kako ona hoda po vodi prema drugoj obali rijeke. Tada joj se obrati, "Hej djevojko doći k meni". Ona na to odgovoriše, "Ne, ti doći k meni. Rekao si mi da ako pjevam Ramino ime da ću prijeći ocean života i smrti i ti si mi dao mantru da prijeđem ovaj ocean". Rekla je svečeniku da joj priđe, ali je on na to rekao da ne može.

Zašto ne može? On isto pjeva Ramino ime. Zašto? Vidite, isto je u duhovnosti. Zašto neki ljudi pronalaze Boga brzo dok drugima koji vježbaju treba mnogo duže. Zapravo to što tražite je tu. Nemate što činiti da bi ste našli to... tu je u vašem srcu. Problem je u tome da ste tako napeti. Vi znate da je Bog tu (Swami pokazuje prema umu, op.pr.) ali još ga ne poznajete ovdje (Swami pokazuje prema srcu, op.pr.). I to je razlika između ovog svečenika i te djevojke. Kada je ona pjevala Ramino ime naravno da je mogla hodati po vodi jer njen um nije mislio, dok je svečenik kada je pjevao um mu je vrludao okolo misleći na tako mnogo stvari.

(nastavlja se)