Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 3. svibnja 2010.

Kako pomoći Majci Zemlji? - govor sa daršana 1. svibnja 2010.


Jai Gurudev. Ova dva dana slavimo Bhu Devi. Sutra je zadnji dan. Kao što svi već znate naša zemlja je neprocjenjiva. Naša Majka Zemlja je najljepši planet u cijelom svemiru, ne samo u našem Sunčevom Sustavu već u cijelom svemiru. Što je toliko posobno u njoj?

Svi ostali planeti i sfere imaju samo jedan ili dva elementa, dok na zemlji imamo svih 5 elemenata. Sve što dolazi od Nje sastavljeno je od ovih 5 elemenata. Čak je i naše tijelo sastavljeno od ovih 5 elemenata. Dakle, mi smo dio ove kreacije; mi smo dio Nje. Tužno je vidjeti kako se danas ljudi ponašaju i misle... te sve to dosta utječe na Nje.

Lako je biti negativan, ali teško biti pozitivan. Sreo sam mnoge ljude koji su me pitali kako to promijeniti. Ako analiziramo kako brzo možemo promijeniti sebe to znači da u sebi imamo veliku moć i energiju koja može promijeniti u jednoj sekundi od pozitivnog prema negativnom i obrnuto. Ali zašto se netko utaba u negativnom? Mislite li da ovo nosi dobro? Ako ne donosi dobro to utječe prirodu i okruženje u koje se nalazimo. Jedna osoba može puno toga promijeniti. Negativnost jedne osobe, vidjeli ste u prošlosti ovdje u Njemačkoj, što može učiniti. Ali jedna pozitivna osoba, uzmite primjer Gandhija u Indiji, može mnogo promijeniti. Zamislite ako se unutar sebe možete brzo promijeniti... te utjecati i promijeniti oko sebe, zamislite ako biste vi bili pozitivni koliko bi to donijelo dobrobiti Majci Zemlji, Pakriti – Majci Prirodi.

Dao sam vam dva primjera - jedan pozitivan i jedan negativan - kako su uspjeli utjecati na svijet? Obojica su zapanjujuća. Imali su punu vjeru u ono što žele. Obojica su mislila da rade dobro. Intezivnost u ono što vjeruju je ono što donosi promjene. Ovaj intezivitet je prisutan u svakome od nas. Ali problem je u tome da mi umjesto da ojačamo ono u što vjerujemo mi sebe slabimo u vjeri. Naravno kada postanete slabi ne možete očekivati suprotno.

Kad netko postaje pozitivan on utječe cjelovitost i dobrobit u sebi, na tjelo, um i dušu, zatim okružje oko sebe i to utječe na prirodu koja onda sebe sama uravnotežuje.

Jednostavno je. Potrebni smo svi zajedno za promjenu. Želimo mir u svijetu, mir u sebi, biti sretni i željeti da svijet bude sretan. Zato se moramo promijeniti. To nitko nemože za nas učiniti. Nije da ono što vam ja kažem će vas promijeniti – ne! Samo onda kada si sami kažete da ćete se promijeniti sa snagom i punom vjerom u sebe, tek tada ćete se promijeniti. A kada se promijenite to će utjecati na vašu okolinu.

Prije nekoliko dana pričao sam sa jednom osobom koja je doznala da ima rak. Naravno kad netko to sazna osoba postaje tužna i depresivna. Ali ta je osoba od početka bila pozitivna i taj stav ju je promijenilo. Ona se sve bolje i bolje osjeća.

Vaša pozitivnost utječe na sve. Kada se probudite ujutro i pomislite: O Bože, još jedan dan, kakav će tek biti? Znate kako je to? Vidim kako se smijete. Mislite li da će dan biti pozitivan? Neće. Ali ako se probudite sretni vidjet će kako će vam dan biti sretan i kako će se sve oko vas biti sretno. Na kraju dana će te raći kako je dan bio prekrasn. Što je dan učinilo lijepim? Vi sami! Jer ste od samog jutra vjerovali da će dan biti prekrasan te je ta misao sve učinila lijepim. Ne radi se o okolini već i o vama samima. Vi se promijenite, svijet će se promijeniti. Mir će se dogoditi i vi će te biti sretni. A jedna osoba sretna učinit će veliku razliku.