Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 18. srpnja 2013.

Ususret Gurupurnimi

Za nekoliko dana u Shree Peetha Nilayi, međundarodnom ašram centru Swamija Vishwanande proslavit će se Gurupurnima. Što je to, zapravo, Gurupurnima? To je festival koji se održava svake godine u srpnju na pun mjesec. Na taj dan slave se i veličaju svi gurui, a posebno osobni guru.

Guru je ona koji otklanja tamu i neznanje i daje nam spoznaju Boga. On otvara put prema spasenju i potpunom oslobođenju od ovozemaljskog ropstva. Bez gurua nije se moguće iskoprcati iz mreže iluizije koja nas je višeslojno obavila. Guruov zadatak je, među ostalim, voditi nas prema istinskom guruu koji se nalazi u svačijem srcu. Kako je guru potpuno poistovjećen s Bogom te u suštini nema razlike između njega i Svevišnjeg, da se zaključiti da istinskog gurua, kada ga pronađemo u srcu, on nam tada tu otkrije Veličanstvenog i spoznajemo da nikada i nije bilo odvojenosti osim u našoj nemogućnosti da spoznamo ili uvidimo jedinstvo s Božanskim.

Najveća prepreka spoznaje ove svete istine je naš um i ego s kojim smo se poistovjetili i na kojeg gledamo kao u nešto što je stvarno iako je um samo iluzija. Ponos i uvjerenje da mi nešto znamo i da smo bolji od drugih je najopasniji unutrašnji neprijatelj koji nam se duboko uvukao u podsvjest. Prvi je korak otkriti da je ponos naš neprijatelj i prepreka prema napretku spoznaje jedinstva s Bogom. A slijedeći korak je nastojati nadvladati (ili bolje rečeno uništiti) ponos uz pomoć gurua. Bez milosti gurua ništa nije moguće. A da se dobije milost potrebno je uložiti mnogo napora i pokazativolju za napretkom.

Samo oni koji su potpuno ponizni, kod kojih nema ni trunke tragova ponosa i ega, mogu vidjeti Boga. Krist je rekao da samo oni koji su čista srca vidjet će Boga.

 Zato na ovaj dan reafirmirajmo našu posvećenost duhovnom putu i Učitelju kojeg slijedimo, Sri Swamija Vishwanandu, te molimo da nam pomogne otkloniti svaku sumnju, da nam pomogne nadvladati ego i uništiti ponos, pročistiti um i srce kako bi kroz neokaljano zrcalo naše svijesti mogli percipirati Stvoritelja. Jai Gurudev!