Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 15. ožujka 2012.

Vaishnava mantra


Dolje su stihovi iz Rg Vede - Vede otkrivenja. Kad god bi neki drugi swami posjetio ašram, kao počasnom gostu bi mu recitirali ovu himnu, dočekujući Božjeg glasnika na Zemlji. Ove stihovi se svaki dan pjevaju Krišni u ashramu za vrijeme puja, i kad se budi Krišna, budi se sa ovim stihovima. Također bi na kraju puje pjevali ove stihove, nudeći božanstvu cvijeće za oprost ukoliko smo napravili bilo koju pogrešku prilikom rituala ili ako smo ga/nju time uvrijedili.

athO dEvA avanthu nO yathO VishNurvichakramE
PruTivyA: sapthadhAmabhi
:
--TaittirIya Samhithai:1.2.15 & Rg Vedam :1.22.16

Neka nas čuva svevišnji Gospod, zajedno s blagodatima prirode, na planetu Zemlji na kojem je Gospod sastavio sedam metrika. (sedam vedski metrika u kojim su spjevane i objavljene sve vedske molitve poput Gayatri, Ushnik, thrishtup...)

idham VishNurvichakramE thrEdhA nidhadhE padham
samUDamasya paamsurE

--Rg Vedam: I.22.17

Svemogući i sveprisutni Gospod vlada svim svjetovima, zemaljskim, nebeskim i onim između njih. Samo jedan njegovkorak je ispunjen dubokim otajstvom koji nadilazi poimanje ljudskog znanja.

thrINi padhA vichakramE VishNurgOpA adhAbhya:
tathO dharmANi dhArayan

-- Rg Vedam I.22.18

Sveprisutni je Gospod nepobjedivi zaštitnik, stvoritelj je zemlje i neba i svjetova između. On podupire i održava svetost svih životnih sila nužnih za život.

VishNO: karmANi pasyatha yathO vrathAni paspasE
Indhrasya yujya: sakhA

--Rg Vedam : I.22.19

Promatrajte s divljenjem čudo kreacije sveprisutnog Boga, koji ispunjava naše uzvišene težnje. On je istinski prijatelj duše.

Tadh VishNO: Paramam padham sadhA pasyanthi Sooraya:
dhivIva chakshurAtatam

--Rg Vedam: I.22.20

Mudri i istinski tragatelji spoznaju Gospoda kroz meditaciju unutar seb esamih. Takvi jasno opažaju kako On nadgleda čitav svemir.

Tadh ViprAsO vipanyavO jAgruvAmsa: sam-indhatE
VishNOr Yath paramam padham

--Rg Vedam : I.22.21

Blaženici pomoću meditiranja i činjenja pobožnih djela, postaju svjesni tražitelji istine. Oslobađaju se spoznajući Gospoda unutar skrivenog Srca i neprekidno uživaju i raduju se njegovoj Milosti.