Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 16. veljače 2011.

LJUBAV ZNA SAMO KAKO VOLJETI (drugi dio)


Jeste li ikad sjeli i gledali prirodu? Jeste li ikad osjetili prirodu? Ta Ljubav koja gori u vama, taj Život koji je u vama je sveprisutan. Ako analizirate Istinu oko sebe, ako analizirate ljepotu oko sebe, shvatit ćete da smo svi povezani jednom stvari, a to je Ljubav. To je iznad religija, iznad boja, iznad vašeg izvanjskog statusa. To je iznad dualnosti vašeg uma, jer Ljubav ne poznaje nikakvu dualnost. Ljubav zna samo kako voljeti. I ne očekuje ništa. Mi tu Ljubav izražavamo svaki dan. Neki to čine svjesno, a neki nesvjesno. Božanska Ljubav, o kojoj upravo govorimo.
Naravno, uvijek smo svjesni ljubavi koju očekujemo od ljudi. Recimo da volim nekoga. Uvijek očekujem nešto, jer je to ljudska ljubav. Ljudska ljubav ima ograničenja. To je također jedan izražaj ljubavi, jer je u njemu Božansko, ali to ne traje dugo. Zašto, kad ste zaljubljeni, u početku je vrlo lijepo, i ne vidite ništa loše u toj osobi koju volite? Kažete „oh, ljubav je slijepa.“

Izraz „ljubav je slijepa“ govori da vas ljubav koja nešto očekuje – bez obzira je li to ljubav prema nekome ili nečemu – zasljepljuje. Ne vidite ništa. Vidite samo predmet očekivanja i tu je usmjerena sva vaša pažnja. Ali svi predmeti pažnje, svi predmeti želje, svi predmeti na koje projicirate određene kvalitete ljubavi, ograničeni su. Imaju ograničenja. Vi osjećate tu veliku ljubav, ali za godinu dana ćete se pitati „gdje je ta ljubav? Volio sam tu osobu, ali sad ne osjećam više tu ljubav za tu osobu. Zašto?“ To se u svačijem životu dešava, zar ne? Pa ipak, čak i uz sva ta očekivanja, uvijek se vraćamo ljubavi. Ljubav nikad ne prestaje. Kad volite nekoga, počinjete s ljubavlju, ali s vremenom ona nestaje. Ali što se dešava? Ponovno se zaljubljujete.

Dobro zapamtite tu riječ: padate! (eng. fall in love = zaljubiti se; doslovno „pasti u ljubav“). I sve dok padate, nikada nećete ustati. Morate ustati u ljubavi! A način kako ćete ustati u ljubavi je da pronađete Sebe, da spoznate Sebe, da shvatite najveći dar koji vam je Bog dao. Naravno, neki će reći „da, lako je govoriti o tome, ali je teško to primijeniti“. Ali Ljubav je tu! Nema svrhe govorite da je teško ili lako: ona je već tu. Samo treba vremena da vi to vidite. A kada to vrijeme dobijete kroz svoju spiritualnu praksu, vidjet ćete ljepotu Ljubavi, ljepotu života, i znat ćete zašto ste tu. A jednom kad pokrenete tu fontanu, kad otvorite tu slavinu Ljubavi, Ljubav će samo teći, ništa drugo.

(nastavlja se)