Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 17. listopada 2010.

Deseti dan: Dasara ili Vijaya Dasami


Deseti dan se naziva Dasara ili Vijaya Dasami („pobjeda desetog dana“). Također se i naziva Ayudha Puja, kada ljudi postavljaju oruđa rada – farmeri svoje lopate, knjigovođe svoje knjige, lječnici svoje stetoskope, trgovci svoju robu, studenti svoje knjige – na oltare i traže blagoslove Božanske Majke za novi početak nakon ovih pročišćenja svojih umova. Mnoge predškolske ustanove u Indiji uzimaju ovaj dan kao prvi dan početka nove školske godine.

Riječ Dasara (koja se ponekad piše Dussehra) je skračenica fraze „Dasa papa hara“, ili uništenje deset grijeha. Koji su to grijesi?

Riječ papa se obično prevodi kao riječ „grijeh“ ali papa predstavlja bilo koju djelatnost koja sprječava osobu da se kreće prema Bogu – tj. prema samospoznaji. Među različitim tumačenjima koji su skolastici dali je i ovo: deset grijeha se odnose na impulse koje pet osjetilnih organa hrane um te njihova odgovarajuća protudjelovanja pet osjetilnih organa koji svi zajedno nastavljaju dopuštati Mayi da vezuje dušu. Na dan Vijaya Dasami, slike koje simboliziraju zlo pale se na poljima u predgrađima gradova i sela. Sa ovim festival završava. Nadvladavanjem deset „grjehova“ i pobjedom nad egom kako bi se spoznala prava priroda čovjeka – ovo je uistinu Velika Pobjeda (Vijaya).