Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 16. lipnja 2010.

Puja, abishek, agni hotra - ususret radionici u Splitu


O POVIJESTI

Vidioci, rišiji, koji su živjeli prije nekoliko tisuća godina na prstoru današnje Indije su direktnim opažanjem spoznali duboka duhovna znanja koja su kasnije zapisana u Vedama, najstarijim duhovnim spisima.

Predvidjeli su da će ljudi zaboraviti duhovna znanja, te su osmislili rituale koji predstavljaju izvanjsko štovanje božanske ljubavi koja postoji u nama. Ti rituali nam pomažu da smanjimo utjecaj čula koja su u pravilu vezana za vanjski svijet, te da probudimo božansku ljubav unutar nas samih.

Tijekom vikend seminara ćemo podućavati i prakticirati vedske rituale, puje, abishekam, i jednostavnu ceremoniju vatre – agni hotra.

PUJA

Puja je ritual odavanja poštovanja, u kojem se slici, ikoni ili statui nude različite ponude: mirisi, cvijeće, timjan ili mirisni štapići, svijetlo svijeće, hrana za blagoslov. Ponudite makar cvijet i vodu ukoliko imate sliku božanstva kojeg štujete. Možete ponuditi tamjan i zapaliti uljanu svjetiljku, na taj način odajemo poštovanje i stvaramo povoljno mjesto za meditaciju.

ABISHEKAM

Abishekam je ritualno kupanje murtija, statue božanstva ili sveca. Statua se prelijeva vodom, mlijekom, jogurtom, pročišćenim maslacom gheejem, medom i šećerom te se tako pročićuju naša osjetila i usmjeravaju se k božanskoj ljubavi. Svaka punuda predstavlja jedno od naših osjetila, a voda je element pročićšenja. Božanska energija koja se priziva u murti, pojačava ljubav koju osjećao prema određenom božanstvu, a božanstvo kroz ponude preuzima na sebe negativnosti. Abishekam se može raditi i na kipićima Isusa ili Bogorodice, kao i prema bilo kojem obliku božanskog s kojim se osjećamo povezanim.

Abishekam je poput duhovne znanosti energiziranja materijalnih objektata (ikone ili slike, statue sveca ili božanstva, yantre – geometrijske oblike određenog božanstva) energiziramo energijom ljubavi i svjesnosti. Postoji i poseban ritual Prana Pratishta u kojem se u kip ili ikonu unosi iskra božanske ljubavi i života.

Ukoliko redovito izvodimo rituale u nekom prostoru ili u vlastitom domu, prostor biva ispunjen božanskom ljubavlju. Time stvaramo povoljno polje za meditaciju i duhovnu praksu.

AGNI HOTRA

Homa je posebno sveta ceremonija vatre u vedskoj tradiciji. Ceremonija vatre je u principu snažniji ritual za neutraliziranje negativnih sila i poticanje pozitivnih sila. Taj ritual zahtjeva više rada i priprema, te se prakticira u posebnim i svečanim prigodama.

Jednostavna Homa se naziva Agni Hotra ili „prinošenje vatri“. Može se raditi svakodnevno, prilikom izlaska ili zalaska sunca ili u podne. Vatra preuzima suptilnu suštinu prinosa, ponude i dostavlja ih božanstvu.

Ako vatri ponudimo pozitivne misli (npr. želju da osvjestimo božansku ljubav, ili želju za unutarnjim mirom) vatra te misli osnažuje i magnetizira. Ponudimo li vatri negativne misli (strah ili ljutnju) vatra potpomaže njihovom uništenju i pročišćenju. Smatra se da sve što prođe kroz vatru posbno sveto i pročićeno, a pepeo koji ostaje je posebno svet.