Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 18. rujna 2010.

Kako i kada jesti voće


Svi mislimo da jesti voće znači samo kupiti voće, narezati ga i jednostavno ga utrpati u usta. Nije tako jednostavno kao što mislite. Važno je znati kako i kada ga jesti.

Koji je ispravan način jedenja voća?

TO ZNAČI NE JESTI VOĆE NAKON OBROKA! * VOĆE BI SE TREBALO JESTI NA PRAZAN ŽELUDAC.
Ako tako jedete voće, ono će igrati važnu ulogu u detoksikaciji vašeg sustava, opskrbljujući vas sa velikom količinom energije za mršavljenje i druge životne aktivnosti.

VOĆE JE NAJVAŽNIJA HRANA. Recimo da pojedete dvije kriške kruha i nakon toga voća. Kriška voća je spremna proći direktno kroz želudac u crijeva, ali je u tome spriječena.

U međuvremenu cijeli obrok trune, fermentira i pretvara se u kiselinu. U trenutku kada voće dolazi u kontakt sa hranom u trbuhu i probavnim sokovima, cjelokupna masa hrane se počinje kvariti…

Zato, molim vas, jedite voće praznog želuca ili prije jela! Često čujete ljude kako se žale da svaki put kad pojedu lubenicu, podriguju, kada pojedu durian trbuh im se napuše, kada pojedu bananu trčali bi u zahod, itd. Zapravo sve to neće se dogoditi ako pojedete voće na prazan želudac. Voće se miješa sa ostalom istrunutom hranom i proizvodi plinove i zato imate osjećaj da ćete eksplodirati!

Sijedenje, ćelavost, živčani ispadi i tamni kolutovi ispod očiju, sve to NEĆE se desiti ako uzimate voće na prazan želudac.

Osim naranača i limuna koji su kiseli, jer svo voće postaje alkalno u vašem tijelu, sudeći po Dr. Herbertu Sheltonu koji je proveo istraživanje o tome. Ako ste savladali ispravno uzimanje voća, imate tajnu ljepote, dugovječnosti, zdravlja, energije, sreće i normalne težine.

Kada trebate piti voćni sok – pijte samo svježe iscijeđen sok, NE konzerviran. Ne pijte čak ni sok koji je bio zagrijan. Ne jedite kuhano voće jer na taj način uopće ne dobivate nutrijente. Dobivate samo okus. Kuhanje uništava sve vitamine.

Ali bolje je pojesti cijelu voćku nego piti njezin sok. Ako želite piti sok pijte ga gutljaj po gutljaj polako, jer mu trebate dopustiti da se pomiješa sa slinom prije nego ga progutate. Možete ići na trodnevan post kako biste očistili tijelo. Samo jedite voće i pijte voćne sokove tri dana i bit ćete iznenađeni kad vam prijatelji kažu kako zračite!

KIVI: Malen, ali moćan. Dobar je izvor kalija, magnezija, vitamina E i vlakana. Sadrži dvostruko veću količinu vitamina C od naranče.

JABUKA: Jedna jabuka dnevno drži doktora daleko? Iako jabuka ima nisku razinu vitamina C, sadrži antioksidanse i flavonoide koji povećavaju aktivnost vitamina C čime pomaže smanjiti rizik od raka debeog crijeva i srčanog udara.

JAGODE: Voće koje štiti. Jagode imaju najveća antioksidativna svojstva među voćem te štiti tijelo od raka, začepljenja krvnih žila, slobodnih radikala.

NARANČA: Najslađi lijek. Uzimanjem dvije do četiri naranče dnevno možemo spriječiti prehlade, nizak kolesterol, spriječiti i otopiti bubrežne kamence, kao i smanjiti rizik od raka debelog crijeva.

LUBENICA: Najbolje gasi žeđ. Sadrži 92% vode, također obiluje velikim količinama glutationa, što pomaže jačanju našeg imunog sustava. Također su važan izvor likopena oksidanata važnih za borbu protiv raka. Ostale hranjive tvari nađene u lubenici su vitamin C i kalij.

GUAVA & PAPAJA: Na prvom mjestu po količini vitamina C. Očiti su pobjednici po sadržaju vitamina C. Guava je također bogata vlaknima koji pomažu u prevenciji konstipacije. Papaja je bogata karotenom što je dobro za oči.

Piti hladnu vodu nakon jela znači rak! Možete li to vjerovati?? Oni koji vole piti hladnu vodu trebaju pročitati ovaj članak. Lijepo je popiti čašu hladnog pića nakon jela. Ipak, hladna voda će očvrsnuti masne tvari koje ste upravo konzumirali. Usporit će vašu probavu. Jednom kada ovaj „mulj“ reagira s kiselinom, raspršit će se i apsorbirati u crijevima brže nego čvrsta hrana. Obložit će crijeva. Vrlo skoro to će se pretvoriti u masnoće i nakon toga voditi u rak. Najbolje je jesti vruću juhu ili toplu vodu nakon jela.