Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 18. listopada 2010.

Dojam zadnjeg dana Navaratrija


Evo još jedan Navaratriji je prošao. Ostaju ne samo lijepe uspomene već i blagoslovi koje smo svi primili od Majke, Swamija ali od jedno drugih, jer Majka se manifestira u svima.

Zadnji dan smo imali devet djevojčica obućenih u devet aspekata Majke koje su nakon što su prošle ritual pranja stopala (koje je Swami izveo) kao i druge ceremonijalne radnje sjedile te strpljivo čekale da se svi izredaju i prime blagoslov od Majke kroz sve njih. Naime Swamiji je rekao da Majka potpuno uđe u te djevojčice te iako se one možda ponašaju i djeluju kao djevojčice zapravo je Majka potpuno manifestirana u njima. Prošlo je dva sata od kada su sjele kada su se mogle ustati i presvući. Nije ih bilo lako gledati kako se smrzavaju u tankim sarijima ali one su to junački podnjele bez iti jedne riječi. Ja sam ostao zatečen njihovom zrelošću iako je najmlađa imala dvije a najstarija, mislim, devet godina. Kada sam ja pristupio daršanu i poklonio se te im dotakao stopala ona su im bila ledena kao led.

Swami je bio jako dobro raspoložen, kao i uvijek kada se slavi Majka. Naravo bilo je i plesa, te plesa sa štapovima (tradicionalnii indijski ples). Teško je prenjeti svaki dojam ali eto pozivam ostale koji su bili da nadopune ovu priču kroz svoje komentare na ovaj blog.

Još jedna stvar, Swami je na kraju. kada smo mu pristupili na blagoslov dao latice i četiri paketića: rižu, kumkum, vibhuti i šećer.

Latice su bile ponuđene u molitvi Majci na oltaru, kao i riža i kumkum od svih devet dana.

Vibhuti je od Prityangali Devi yagne. Swami je rekao da je veoma moćna Devi, koje je jedan oblik Kali i ona otkalnja sve probleme - otklanja sve neprijatelje koji su unutar ali i izvan nas.

Šećer je od Mukambike Devi. Ona je manifestacija Kali, Lakshmi i Saraswati Devi zajedno.