Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 5. svibnja 2011.

Afrički projekt - vegeterijanska hrana


Nedavno je kuharski tim pripremao veoma ukusne vegeterijanske obroke za međunarodnu konferenciju afričkih znanstvenika i čelnika sveučilišta iz Ugande, Nigerije, Gane i Kenije. Projekt je trajao deset dana.

Kao jedan od glavnih ciljeva je širenje vegetarijanstva - visoko proteinske prehrane za siromašnu populaciju u Africi - oni su nas zamolili da kuhamo uravnoteženi vegetarijansk menu. „Poduprimo Afriku“ je međunarodna fundacija koju potpomaže Europski parlament i već se podupiru nekoliko zdravstvenih klinika i društvenih projekata u Africi.

Veoma je bio uspješan susret sa prof. Pfeifferom koji je spomenuo na kraju konferencije da su upoznali mnoge domicijelne biljke koje imaju visoku razinu bjelančevina. Na kraju su znanstvenici odredili petogodišnji program koji počinje sa skupljanjem i uzgojem najboljeg sjemenja za velike poljoprivredne projekte koji će se temeljiti jedino na prirodnoj ekologiji.

Hvala Swamiđiju i cijelokupnom kuharskom timu koji su omogučili da se ostvari ovo!
Dakshini

Informacije o projektu:

Konferencija o razvoju ne-životinjskih bjelančevina u Sub-saharskoj Africi
Istraživački institut za Sub-saharske afričke studije, FUNDACIJA: PODRŠKA AFRICI, Nassau, Njemačka, 4-15 travanj 2011.

Cilj

Pothranjenost, zbog nedovoljne proteina, često izvor bolesti i siromaštva u Sub-saharskoj Africi. Budući da se daljnja eksplozija stanovništva može očekivati, Afrikanci neće imati dovoljno životinjskih proteina u budućnosti. Ovaj scenario će postati još teži zbog nadolazečih klimatskih promjena.

Znanstvenici na afričkim sveučilištima samostalno su proveli opsežno istraživanje o tome u suradnji s Istraživačkim institutom za Sub-saharske studije. Sada žele razmjenjivati ​​svoje spoznaje u preliminarnojj konferenciji i pripremiti aktivnosti za daljnja istraživanja na ne-životinjskih proteinima.

Poznate i korištene bjelančevine koje se nalaze u povrću kao i nepoznate divlje biljke biti će istraženi i razvijani u poljoprivrednom i genetičkom pogledu kao i njihov uzgoj i nutricionistička vrijednost te će se promovirati i poticati proizvodnja novih proizvoda koji se temelje na bjelančevinama neživotinskog porjekla.

Konačno, proizvodi koji sadrže ne-životinjske bjelančevine biti će promovirani za kućnu upotrebu i uzgoj. Razvoj političkih mjera za uvođenje i širenje ne-životinjskih proizvoda za siromašnu populaciju i njihova proizvodnja i marketing će biti podržane. 

***

Kuharski tim su činili: Bhagyashri, Ambika, i moja malenkost sa nesebičnom pomoći Dakshini. Moram napomenuti da je tih deset dana bilo veoma intenzivno za sve nas, jer smo hranu morali skuhati do jedanaest sati (što znači da smo u kuhinji morali biti već od ranih jutarnjih sati, a najčešće i večer prije kako bi pripremili ono što se pripremiti dade) te bi smo posebnu pažnju posvetili pakiranju hrane kako bi ona još uvijek topla nakon 40ak minuta vožnje stigla na stol afričkim znanstvenicima. Naravno i menu smo prilagodili projektu te je i priprema bila malo zahtjevnija. Nije prošao dan a da nismo dobili povratnu informaciju koja je uvijek bila više nego pozitivna. To nam je davalo poticaj ali i još veću odgovornost da i narednog dana hrana bude na višoj razini. To je značilo i dodatan 'stres' i neizvjesnost, nakon kojeg je slijedilo olakšanje onog trenutka kada smo u posebne spremnike sve spakirali i otpemili. Zatim bi nas čekalo završavanje obroka za sve ostale i za Swamija. Ali ni to nije bio kraj našeg dana jer bi nas čekala večera i ostale dužnosti. Iako smo na kraju bili zadovoljni i ispunjeni, s druge strane osjetili smo veliko olakšanje jer je ipak projekt bio priveden kraju te smo se mogli vratiti uobičajnoj rutini.