Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 25. prosinca 2010.

Božić - Rođenje Isusa Krista (4)


Evo kako se rodi Isus Krist: Njegova majka Marija je bila obećana Josipu, ali prije nego se oni sastadoše, ona sazna da nosi dijete po Duhu Svetomu. Josip, njezin muž, bijaše pravedan čovjek i nije ju želio izvrgnuti javnoj sramoti, pa je imao na pameti od nje se rastati u tajnosti. Razmišljajući tako o tome, ukaza mu se Božji anđeo u snu i reče mu; "Josipe, sine Davidov, ne boj se uzeti Mariju za svoju ženu, jer ono što je u njoj, začeto je od Duha Svetoga. Roditi će sina, a ti ćeš mu dati ime Isus, jer će On spasiti svoj narod od njegovih grijeha".

To se sve dogodi kako bi ispunilo obećanje koje Gospod da kroz proroke: "Djevica će začeti dijete i rodit će sina i svi će ga zvati Immanuel" - što znači "Bog s nama".
Kad se Josip probudi, on učini što mu anđeo Božji zapovjedi i uze Mariju kući kao svoju ženu. Ali oni se ne sastadoše dok ona ne rodi sina. I nazva Ga Isus".

Marija je predstavlja čistoću, djevicu. Često ju se prikazuje s ljiljanima, bijelim ljiljanima koji su sasvim čisti, bez ikakvih mrlja. To je čistoća ljudskog srca, srca čovječanstva – koje je čisto, bez ikakvih mrlja. I iz srca, iz čistoće, Bog se može roditi. Gospod je duboko unutra, čeka da izađe. Ali što se događa? Sjena uma stalno postavlja; jedan sloj, drugi sloj, sloj na sloj. Tako da ga svjetlo ne može obasjati. Čistoća je pokrivena.

Zavirimo duboko u svoja srca. Zatvorite oči i zamislite - upotrijebite svoju maštu, poput filma - vidite Majku Mariju i Josipa. Majka Marija je trudna i oni hodaju naokolo tražeći mjesto gdje će prenoćiti i gdje će ona roditi djetešce. Gdje god da dođu, odbijaju ih. Hladna je i vedra noć. Tada dolaze do jednog mjesta, pokucaju na vrata i čovjek im kaže da im može ponuditi staju. Radosno su to prihvatili i odlaze u staju. Sjeli su i čekali. Negdje oko ponoći, Marija je osjećala veliku bol i porodila predivnog dječačića. Kad se dijete rodilo, u zraku je bila velika radost. Hladan vjetar pretvara se u vrlo toplu atmosferu. Radost je velika, životinje naokolo radosno uživaju u Gospodu u Njegovom ljudskom obličju. Kako li su blagoslovljene te životinje! Sa svojim unutarnjim okom vidite Gospoda unutar sebe.

Vidite dijete Isusa u svome srcu. Kako li je razigran! Uživajte u Njegovoj prisutnosti duboko u svome srcu. Igrajte se s Njim! On je Bog - On je u vama! On nema granica i On želi da i vi postanete kao On. Igrajte se s Njim kao što biste se igrali sa svojim djetetom! Igrajte se s Njim kao što biste se igrali sa svojom braćom, s bilo kojim djetetom s kojim ste se igrali. Gledajte u Njega i uživajte Ga!

(napomena: ovaj se govor kao i prethodna tri nalaze u knjizi govora Swamija Vishwanande koja je prevedena i na Hrvatski. Za one koji žele nabaviti knjigu najbolje je kontaktirati splitski Bhakti Marga centar)