Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 21. travnja 2010.

Veliki Četvrtak 1.travnja 2010. - liturgija u čast Sv. Basilu (prvi dio)

Čak i dobri prijatelji ne žele imati veze sa tvojom patnjom. U dobrim vremenima svi sjede s tobom pjevaju i plešu sa radošću. To dobro znamo. Ovo je život. Svi su egoistični i gledaju sami sebe. Čak i oni koji su uz učitelja ne znaju blagoslove i slavu koje imaju. Kad učitelj ode onda kažu kako je bilo lijepo onda. Ili drugi kad čitaju u knjigama kažu blago onima koji su bili uz učitelja. Ali to je tako u svakodnevnom životu.

Kad je netko uz učitelja oni uvijek sude učitelja. Oni zapravo ne sude učitelja već sebe. Učitelj je zrcalo svima kako bi naučili nešto. Ali ako ste dovoljno glupi nikada nečete naučiti. Učitelj vam može stotinu puta dati lekciju ali glupost uma će vas potpuno zaslijepiti.

Velika je čuda Krist činio, ali učenici su bili zaslijepljeni ponosom i strahom to te točke kada su ga zanijekali i izdali. Čak i kad su došli po njega on nije reagirao, jer je znao da je Božja volja najvažnija stvar. Učitelj će se predati Božjoj volji i učinit će što Bog od njega traži pa makar se radilo o smrti, što je Isus i prihvatio. Isus je i predvidio što će se dogoditi; rekao je indirektno, ali oni su bili slijepi da nisu mogli čuti.

Učitelj ti nikada neće reći da si glup, ili da učiniš to i to. Ponekad hoće, ali često će ti dati nagovještaj. Ako si dovoljno pametan shvatit ćeš, ako ne - nečeš. Mnogo puta je Isus predvidio da će biti izdan i da će biti razapet, ali oni ništa nisu razumijeli.

Isus se ponizio pred učenicima te im oprao stopala. Petar se pobunio, ali mu je Isus na to odgovorio: ako to ne učinim nečeš imati svoje mjesto pored mene na nebu. Tada mu je Petar rekao onda operi i moje ruke. Onda je Krist rekao da nema potrebe jer kad se operu noge opere se time cijelo tijelo.

Ovo je veoma simbolično. U hinduističkoj tradiciji stopala se smatraju jako svetima. Zato kada idete u hram, poklonite se božanstvu ili učitelju vi dotičete stopala jer su ona izvor sve moći koje učitelj ima. Zato samim doticanjem stopala dobijate blagoslove. Ne samo to, vi se ponizujete istodobno i iskazujete poštovanje.

(nastavlja se)