Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 22. svibnja 2016.

Praćenje Učitelja: Vrindavan & Jainpur dan 2 – 3


Drugi i treći dan u Jainpuru započeo je sa abishekamom za Gurujijevo osobno božanstvo, Giridhari, kao i dva murtija Radhe Krishna. Ta se božanstva zovu „Radha Madhav“ i pripadali su samom Chaitanya Mahaprabhuu koji ih je dao Khanja Bhagavan Dasu, jednom od svojih prijatelja.  



Tijekom drugog i trećeg dana grupa je imala vremena malo kupovati u Indiji, i pronaći zanimljive duhovne predmete na sniženjima u lokalnim dućanima. Kako je vrijeme jako toplo, većina hramova se ne otvara do kasnije predvečer, što je grupi dalo više slobodnog vremena.

Drugu smo večer odredili posjetili Gopinath hram. Gopinath hram podsjetio nas je na šarenu Indijsku kulturu i bogatu glazbu koja se povezuje s njom Ne samo to, nego i biti ovdje s našim Gurujijem, u prisustvu živućeg učitelja, takvi blagoslovi se osjećaju mnogostruko više i atmosfera je isuviše posebna da bi bi je mogli opisati riječima.


Sljedeću večer proveli smo posjećujući hram Radha Vinod Lal kojeg je izgradio Lokanath Goswami. Lokanath Goswami je bio prvi predanik poslan od Sri Chaitanya Mahaprabhua u Vrindavan. Jedan od Lokanathovih značajnih predanika je Narottama Dasa Thakur, koji je postao poznato veliki pjesnik i skladatelj koji je napisao mnogo dirljivih Vaishnava pjesama.

Još jedan hram koji smo posjetili je hram Radha Damodar koji je osnovao Jiva Goswami godine 1542. C.E. Rupa Godwami pronašao je božanstva , i kasnije ih je dao svom dragom učeniku i nećaku – Jiva Goswamiju da se brine o njima i služi im. No uslijed terora Muslimskog kralja Aurengzeba, Sri Radha Damodar božanstva su bila premještena u Jaipur. Sve do sada se vodi rasprava o tome da li su originalna božanstva i dalje u Jaipuru ili su vraćeni natrag u Vrindavan.



Treća je večer završena je sa Gurujijevim satsangom, na kojem je s nama podijelio slavu Krishne, i što zaista znači imati Ljubav za Boga. Zadnja dva dana bili su prepuni milosti i sutradan smo se rano probudili i krenuli natrag za Vrindavan, i (naravno) po putu, posjetili smo još nekoliko hramova. Jai Gurudev!

Ako biste i vi htjeli prisustvovati hodočašću u Indiji, pogledajte hodočašće u Južnoj Indiji koje slijedi sa Sri Swamijem Vishwanandom. Registracije do 1.lipnja: https://www.bhaktimarga.org/southindia2016