Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

utorak, 31. kolovoza 2010.

Govor sa daršana 29. kolovoza 2010.


Često se pitamo, na duhovnom smo putu, radimo sve da budemo sretni, ali ipak unatoč duhovnosti nismo toliko sretni koliko bi htjeli. Sretni smo samo malo, ali ne onoliko entuzijastično, kao na početku kada smo započeli put duhovnom stazom. Nakon toga što se događa? Sreća se umanjuje, zašto? Također i u svjetovnom životu, ljudi idu na posao, jako sretni na počeku, a nakon toga se "spuste". Zašto se to događa?

Jednostavno jer ljudsko biće i u duhovnom i u materijalnom svijetu postaje ljubomorno i zavidno. Kad ljubomora i zavist uđe u srce, čovjek postane slijep, a kad postane slijep ne vidi svjetlo. Vaše istinsko jastvo treba to Svjetlo da preživi, ali um funkcionira na način da vas vodi u iluziju. Kada zavist uđe u srce, osoba se udaljava od svjetla, svjetlo nestaje od osobe... kao da imate ogledalo, čistite ogledalo, no vremenom ono se nanovo prekriva prašinom, i što vi radite?
Čistite ga, ali sve prašnjave karakteristike uma kao ljubomora, ponos, ego, to je teško počistiti, pokušavate najbolje ali ono je tamo.

Kad čovjek čisti svoje ogledalo uvijek nailazi na zaostatke mraka, i ne može ih očistiti sve, to je znak nesigurnosti u same sebe, ako bi očistili sve, što bi ostalo za sutra? Nije li Krist rekao, da Bog brine za sve, i da će se pobrinuti i za vas?

Ako se zaista želite promijeniti, morate otpustiti svu tu prljavštinu, negativnost i mrak i otpustiti je, ne možete to držati u sebi i govoriti "da promijenio sam se!"
Tako kad ljubomora zaposjedne um, zasljepujuje vas jer ćete tada stalno biti ljubomorni, ljuti na vašeg susjeda. Ako vidite da vaš susjed napreduje duhovno, što će se desiti u vama? Vi ćete započeti natjecanje, natjecat ćete se da budete bolji ili ćete se koncentrirati na vaš duhovni rast ili na taj natjecateljski. Trebali bi biti sretni na tuđi napredak, kada počnete napredovati razvijate ljubav i znate da je Božja ljubav ista za sve i slabiće i svece, ali refleksija je raličita, koliko refleksirate ovisi o vašem stupnju, to ne znači da je ta osoba voljena više ili slaba osoba manje. Bog voli sve jednako, radi se samo o refleksiji svjetlosti.

Milost je jednaka za sve, i za slabe i "napredne", reflektiramo Božju ljubav koja je unikatna jer svako ima svoj osobni odnos sa Bogom i ta jedinstvenost te ljubavi i odnosa je između vas i Boga... i taj odnos između vas i Boga je osoban i jedinstven. Ali kada se počnete uspoređivati sa drugima i mislite ova osoba voli Boga više od mene, moram postati isti kao ona, tada se natječete. Morate biti zadovoljni sami sa sobom, ne možete se uspoređivati sa drugima, morate gledati u svoje srce, ne u druge.

Ne radi se o gledanju drugih, inače vaš fokus će uvijek biti usmjeren prema van, npr. napravio sam toliko mnogo... kud to vodi? u samosažaljenje, a što se više sažalijevamo, naše šanse su gore, zato moramo transformirati naše unutarnje kvalitete. Ne možemo ih ubiti, ali ih možemo transformirati. Ako se fokusiramo na njih previše, one će vladati nama i kontrolirati nas, ali mi smo gospodari i mi transfomiramo njih, a ne one nas.

Božansko unutar nas nam daje snagu i ako se koncentriramo više na to Svjetlo, više Božanskog će sjati kroz nas, a ako se koncentriramo više na negativnost, više negativnosti ćemo reflektirati na van. Dakle, gdje usmjerite um i kako ga usmjerite i kontrolirate, to ćete i reflektirati. Ima mnogo načina, težih i manje težih... ne pitajte me zašto ne kažem lakših, jer kad počnete sa lakšim i kad ste usred tog procesa, postaje manje lakše, i onda mi se žale "Swami ja to ne radim jer je teško"! Zato kažem manje teško.

Ako usmjerite ispravno, imate više samopouzdanja unutar sebe, kao što imate pouzdanja u bilo što što radite, npr. posao koji radite... hoćete li reći šefu: ne, neću to napraviti? Zašto ne možete? Bog isto daje određene zadatke kao i šef na poslu, dakle, ne činite se slabima fokusiranjem na negativnost već probudite tu snagu u sebi i ljubav i neka rastu.

Teško je biti u vanjskom svijetu, život ima uspona i padova, ali kako ih vi vidite i primate, doprinosi mnogo vašem duhovnom rastu i vašem miru uma... Kad je um zamračen on gubi mir, a kad gubite mir uma, gubite sve. Nećete se moći koncentrirati ni meditirati. Postignite taj mir i budite sretni, mislim na unutarnju sreću, ne neku superiornu sreću na van.