Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 6. veljače 2013.

Odabrani citati i poruke Sri Swamija Vishwanande sa satsanga održanog 24. siječnja 2013.

"Vaikuntha nije poput raja kakvim ga vi zamišljate, s lijepim drvećem... Zapravo postoji još sedam rajskih razina prije nego dospijete u vaikunthu. Bhakte su tamo zbliženi s Bogom i služe mu." 


Kako možemo kontrolirati shakti?
"Ne možete kontrolirati shakti. Ona vlada (upravlja) svime."


Značenje oprosta:

"Opraštanje je jako važno zato što kad oprostite, osjećate se slobodnima. Osoba kojoj ste oprostili ipak će iskusiti određenu karmu. Kad primite oprost, utjecaj karme se smanjuje. Prolazit ćete kroz to iskustvo, ali neće biti tako ekstremno.
Opraštanje se svodi na umanjenje karmičkih posljedica."


"Zakon karme i ljudski zakoni potpuno su različiti. 
Ne možete sucu reći da vam ne sudi jer će vam suditi zakon karme. Blijedo će vas pogledati i neće vas poslati u zatvor, nego mentalnu instituciju." (smijeh)


Što je to tamna noć duše?

"Riječ je o pogrešnoj interpretaciji ove fraze. Odnosi se na vrijeme kad čovjek nije svjestan postojanja Božanskog, kad ljudi nisu svjesni duše. Zapravo pod tim podrazumijevamo čežnju za Božanskim."


Kako donijeti ispravnu odluku?

"Pogrešno odlučivanje donosi bol i očekivanje.
U ispravnom odlučivanju bit će prisutno samopouzdanje, a sumnja uopće neće postojati.
Posvetite li tome malo vremena i analizirate li to, uvidjet ćete da u životu uvijek postoje dvije kvalitete odnosno značajke: nesigurnost koja vječno ispituje i druga, samopouzdanje i povjerenje. Kao što je je to Swami Sivananda rekao: "Što je pojedinac bliži Bogu, manje je pitanja."