Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

utorak, 15. travnja 2014.

Hanuman Jayanti, 2014

Jutros smo proslavili Hanuman Jayanti. Pjevali smo 11 Hanuman Chalisa, zapravo 12 budući da smo se svi pomalo zanjeli pjevajući ovu svetu himnu posvećenu slavi Hanumana. Guruji je bio nadahnut energijom u hramu te je spontano počeo objašnjavati stihove ove himne. Evo i nekoliko njegovih riječi:

Ime gospodina Rame je snažnije nego Ram murti odnosno Ram kao ljudsko biće. Hanuman je gyana guna sagar - što znači ocean mudrosti i vrline. On je uzeo aspekt sluge. On je inkarnacije boga Šive. Hanuman je model posvećenika koji je oličenje poniznosti. Uvijek je spreman služiti svoga Gospoda. Vječno sjedi zajedno sa Garudom ičeka zapovijed svog gospoda Rama. On pokazuje abhaya hasta mudru koja znači neustrašivost odnosno on nam pokazuje da smo zaštićeni. On štiti one koji mu se predaju u služenju. Tražite od njega da vam da snagu.

Hanuman čisti misli ljudi. On pročišćava um. Kada je um tako pročišćen i smiren samo se dobre misli mogu javljati. On drži stijeg predanosti. 

Nema straha od onog trenutka kada se predamo (posvetimo) - nema potrebe više za pitanjima.

Guru mantra je amrit (nektar) i trebao je njegovati kao najveće bogatstvo. 

Ovo je najljepši poklon kojeg nam je Guruji danas dao. Naime, govorio je i o Guru-kripi - milosti koju guru podaruje učenicima. Bez guru-kripe ništa se ne može napraviti u životu, niti se može duhovno rasti. Guru-kripa se mora zaslužiti dobrim djelima i služenjem gurua.

Guruji je, isto tako rekao, da gdje god se pjeva sveto ime gospodina Rame tu je prisutan Hanuman koji obasipa mnoge blagoslove na posvećenike