Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 10. siječnja 2011.

Govor sa daršana, 07.01.2011. (drugi dio)


Zato kad radite sadhanu budite iskreni. Kada radite posao, bilo kakav posao, budite iskreni u njemu, radite ga s ljubavlju. Znate za izreku „posao je obožavanje“. To znači gdje god se nalazili, što god radili Bog je uvijek s vama. Ali ako radite sa svjesnošću da služite Bogu, On će se otkriti. Ima jedan svetac koji je bio čistač ulica koji je dobio daršan. Krishna se pojavio pred njim, čak se i Rama pojavio.

Radi se o tome koliko ljubavi ulažeš u ono što radiš. Često ljubav varira. Kada sjedite u meditaciji ispunjeni ste ljubavlju, kada molite puni ste ljubavi, a onda kad izađete vani gdje je ta ljubav? Ostavili ste je u sobi za molitvu ili ste je ostavili u meditaciji. Ali budite svjesni toga. Iako to ne osjećate, Bog je uvijek s vama. Kako vi čeznete za Njim, On čezne još više za vama. Onda će se stvoriti pitanje „Ali zašto ništa ne poduzima?“ Pa... na primjer ako pitate čovjeka što želi; imate prekrasnu dolinu s mnogo prekrasnog cvijeća s jedne strane, a s druge Boga, što mislite da će čovjek izabrati? Da? Recite mi? Molim vas, nemojte se sramiti! Znate svoj odgovor, zar ne? Zato ga ne želite reći. Vanjska iskušenja će biti prevelika, Bog je malo predosadan. Ali zapravo, mnogo je uzbuđenja jer vas uvijek drži zaposlenim, nikad vam život ne čini dosadnim, uvijek vas drži zaposlenim s ovim ili onim, gore ili dolje, uvijek vas drži zaposlenim.

Ne želim vas plašiti, ali je vrijeme da se analizirate s iskrenošću ne prema drugima, već prema sebi. Pogledajte sebe. Pogledajte se u ogledalo i pitajte sebe što vi želite. Jedna stvar koju čovjek može napraviti jest biti iskren prema sebi. Kad bih rekao nekome da bude iskren prema drugome, ne bi to bio. Iako misle da su iskreni, čine se iskrenima – ne – nisu iskreni. Ali prema sebi će biti iskreni. Zato, pogledajte sebe, pogledajte svoj život i zapitajte se želite li takav život ili bi trebalo biti nekih promjena.

Bio je jednom u Bombaju gospodin. Pripadao je visokoj klasi. Njegov život je bio samo uživanje, zabave, prijatelji, samo to, ništa više. Svaki vikend je bio takav. Preko tjedna je radio i radovao se vikendu kako bi se mogao zabavljati. I jednog dana kada je imao 30 godina na dan svog rođendana malo je popio, otišao je u kupatilo te se je u tom trenutku pogledao u zrcalo. Duboko se zagledao u oči i vidio je svoj život. Pogledao je koliko je puta stvarno i iskreno bio sretan. Onda je shvatio da nije bilo mnogo trenutaka kad je bio iskreno sretan, samo nekoliko. Tada je pogledao u svoj život i rekao sam sebi „Je li to život koji želim živjeti?“ Koliko dugo ću živjeti ovakav život? Jer ono što ja doživljavam kao sreću, ustvari to nije, samo se pretvaram da sam sretan. Pretvaram se kako bih sebe učinio sretnim, ali u stvarnosti nisam sretan.

Isto tako, koliko se ljudi pretvara da su sretni? Mnogi! Od tog trenutka potpuno je promijenio svoj život. Otvorio je utočište, tehničku školu i počeo pomagati uličnoj djeci. Potpuno je promijenio svoj život. Živio je vrlo jednostavno, ali jako sretno.

Vidite, čovjek ne treba velike stvari kako bi bio sretan, jer sreća jest tu, znate. Vi ste inkarnacija te sreće, nije daleko od vas, ali trebate imati ispravan smjer. Kao kod radija, ako ga ne stavite na pravu frekvenciju nikad nećete čuti pravu glazbu. Dakle, ako uštimate pravu frekvenciju, čut ćete pravu glazbu. Ista stvar, frekvencija, dugme kojim je palite je vaše srce ako je okrenete u ispravnom smjeru dobit ćete ono što tražite. A ova Nova godina koja je počela, nadam se da će Božjom milosti biti dobra za sve vas, posebno u vašoj potrazi, jer vidite sve je ovdje, iako se čini jako dalekim. Jai Gurudev!