Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 20. veljače 2010.

Satsang sa Swamijem, 15. veljače 2010. (4.dio)


Ponekad ljudi, kad mi dođu i pitaju me nešto, ja im ne odgovorim direktno. Kažu da je Swamiji okrutan i da ne želi razgovarati. Onda budu ogorčeni. Trebate im samo vidjeti lica nakon toga. Oni zaboravljaju u tom trenutku tko je učitelj, a tko učenik. Oni mi već unaprijed dođu sa stavom da hoće čuti što žele čuti, ali ne znaju da učitelj uvijek izaziva sve...

Ako vam kažem što želite čuti nećete rasti. To vam je kao kada zlatar ima zlatnu polugu. On je udara veoma snažno kako bi je obradio. Na kraju kada je obrada završena nakit izgleda lijepo. Promatrajući ga kako obrađuje zlato mogli biste pomisliti kako je okrutan. Ali kada dobijete nakit na kraju, jako ste sretni.

Kako služiti Boga bolje? Uvijek se sjećati Ga tokom dana.

Kako nadvladati unutrašnju lijenost? E ovo je dobro pitanje. To možete postići tako što uvijek izazivate sebe, a to radite samo disciplinom. Najbolje je da sami to učinite, a ne da vam ja... da vam učitelj kaže. Jer kad vam ja kažem onda vi kažete: „O moj Bože, to moram sada učiniti. Ali iz ljubavi prema Guruđiju to moram učiniti. O moj Bože.“ To će vam stvarati glavobolju. Samodisciplina će vas voditi dalje od samolijenosti. Ali to morate sami odlučiti. A ne kad kažete Swamiđi mi je rekao onda se na silu trudite. A to nije iz ljubavi. Kada se samodisciplinirate tada će vam se probuditi ljubav.

Swamiđi, kaži nam nešto o doniranju organa. Doktorima je dana određena inteligencija. Također ako je doktorima to dano onda je ispravno. Zašto, ako je netko umro i organi se mogu iskoristiti, zašto pustiti da propadnu? Ali to je teško odgovoriti jer je to osobna stvar. Svatko ima svoj stav. Moj će stav gledanja na to biti drugačije od vašeg. Recimo ako želite donirati organ morate to učiniti iz ljubavi. Ako to učinite tek tako onda to nije ispravno jer će i organ stvoriti otpor. Često se zna dogoditi kada ljudi prime organ promjene se te počinju razvijati osobine koje je imao davatelj. Ako želite donirati organ onda morate biti čisti i stvoriti ljubav u sebi. Kao i što rekoh to je osobna stvar pojedinca. Što se mene osobno tiče ako je netko meni jako drag ja bih to učinio iz ljubavi prema toj osobi. Čak i da trebam dati život to bih učinio. To je tako sa menom. Jai Gurudev!

(svršetak)