Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 24. srpnja 2013.

Gurupurnima 2013

 Jai Gurudev dragi prijatelji. Još jedna Gurupurnima je pošla, ali ono što je ostalo u srcima svih je osjećaj jedinstva i povezanosti sa Guruom koji nikada neće išćeznuti iz naših srca. Zapravo je i to suština onoga o čemu je Guruji pričao. Rekao je da je on u svim našim srcima i da smo svi mi u njegovom srcu.

Proslava je počela rano ujutro u ponedjeljak sa Guru pujom. Nakon što je završila puja počeli smo s bhajan malom, Bhajan mala je pjevanje 108 bhajana u nizu. Dvadeset zemalja se predstavilo s bhajanima i duhovnim pjesmama, uglavnom posvećenom našem Guruu i to redom: Engleska, Poljska, Italija, Hrvatska, Rusija, Portugal, Nizozemska, Francuska, Finska, Švicarska, Švedska, Španjolska, Češka, Slovačka, Japan, Njemačka, Austria, Latvija, Indija i Grčka. Nastupala su i djeca koja dolaze iz Njemačke, Poljske, Indije, Francuske, Češke, Rusije... To je bio jako dirljiv moment jer su se svi povezali sa konopcem koji je bio obavijem cvijećem (vanamala) i pjevali su bhajan posvećen Guruji-jem. Om Guru Om Premaswarupa Vishwananda Om.

Hrvatski nastup (kao što se može vidjeti iz priloženih slika) bio je veliko ugodno iznaneđenje. Hrvatska, kao grupa, dobila je mnoge pohvale, uključujući onu najvažniju, koja je došla osobno od Swamija Vishwanande. Guruji je bio toliko oduševljen da je tražio ponovo da Hrvati otpjevaju nekoliko bhajana.

Kada su Hrvati na prvom daršanu u subotu počeli sa pjesmom Anđele moj od Olivera, Guruji je nekoliko puta znakovtio bacio pogled na Hrvate. Moj osobni dojam je bio da je njegov srce poskočilo i zagrlilo sve Hrvate. Moram napomenuti da sam se i sam osjećao jako ponosno na svoje zemljake. Ono što Guruji voli, a to pokušava naglasiti kroz prezentaciju svake zemlje kroz pjevanje bhajana, to je jedinstvo i poštovanje jedan drugoga. To su Hrvati pokazali, nakon mnogo godina poteškoća i velikih izazova i međuljudskih previranja (koje su normalni dio duhovnoh puta) i Guruji je to nagradio. Iskoristio je ovaj put primjer Hrvata kako bi pokazao ostalim zemljama kako se treba ujediniti i raditi zajedno. Još jednom: bravo Hrvatska!