Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

utorak, 18. svibnja 2010.

Majka Sabari


Davno, u stara vremena kada je Majka Zemlja bila ugnjetavana moćima tame, Gospodin se odlučio inkarnirati na Zemlji kao Rama, kako bi uspostavio sklad na planeti i oslobodio duše.

Majka Shabari, dragocjeni dragulj, duša sva posvećena Bogu također je u to vrijeme živjela na Zemlji. Majka Shabari čvrsto je vjerovala da će Bog jednog dana doći k njoj. I tako je svaki dan živjela u vatri očekivanja Božjeg dolaska. Kako je ljupko biće ona bila!

Svakog dana Shabari bi čistila svoju kolibu i stazicu koje je vodila do nje. Tada bi odabirala najljepše cvijeće iz vrta te ga posipala na put kuće kako kamenčići ne bi ozlijedili Gospodinova Stopala kada on bude dolazio. Njeni susjedi promatrali su dan za danom cvjetni tepih pred njenom kolibom misleći da je skrenula umom. I zaista je bila luda – luda u ljubavi za Bogom! I to nije sve.

Kada su ružini tepisi bili spremni, Majka Shabari provodila bi neko vrijeme u vrtu ubirući bobice za Gospodina. Kako bilo, odabirala bi najsočnije i najslađe bobice. Čak bi i probala komadić svake kako bi provjerila kvalitetu, a najbolje bobice bi ostavljala za Gospodina. Toliko veličanstvena je bila njena devocija. Kada bi dovršila sve to, sjela bi na prag kuće čekajući s povjerenjem dolazak svog ljubljenog Gospodina.

Sretan dan koji je čekala je konaĉno i došao. Tog dana je Rama sa bratom Lakshmanom prolazio u blizini. Majka Shabari ugledala ih je kako koračaju cvjetnim tepihom prema njoj. Shvatila je da u Raminom tijelu boravi Gospodin cijelog Univerzuma. Koje li radosti!

Majka Shabari je oprala Ramina stopala te mu ponudila svoje skromno gostoprimstvo. Ponudila mu je bobice koje je sama djelomično kušala kako bi pomno odabrala najukusnije za Gospodina. Lakshman je sa gnušanjem gledao Ramu koji je široka osmjeha prihvatio ponuđeno i započeo jesti bobice, te ga upitao:“Moj Gospodine, kako možeš to jesti? Ova žena ih je kušala prije tebe!“ Rama, milostivi Gospodin Svemira, koji cijeni čistu devociju srca iznad svega, samo se nasmijao i rekao:“ Dragi brate, nikada prije nisam jeo tako slatke bobice. Ova žena ih je ponudila meni sa toliko čiste devocije, da je u svoj svojoj nevinoj jednostavnosti probrala najslađe voće za mene.“

Za Boga je najvrednije blago čista ljubav koja teče ka Njemu iz srca, iz same srži duše. Živi svoj dan kao Majka Shabari – kao da će ti Bog doći svakog dana, svake minute. Tada će se najmilostiviji Gospodin zasigurno pojaviti u tvom srcu, prekrasno okićen cvjetovima mirisne ljubavi.