Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 14. ožujka 2011.

Govor Swamija Vishwanande dan nakon Babaji-evog dana 01.12.2010. (sedmi dio dio)


Pitanje: Koje je značenje yantre?

Odgovor: Yantra su kozmički gemetrijski oblici u koji je ugrađena kozmička energija, i daje joj snagu, kad god se moli na yantu ta energija se oživljava. Yante su slikane na različit podloge: drvo, papirus... jer su one dobri vodiči kozmičke energije. Yantra se stavlja ispod murtija da ga stalno energizira. Kad je jednom blagoslovljena njena energija stalno teče. Vidite kad ja gledam u blagoslovljenu yantru vidim kako energija u nju stalno cirkulira. Energija je u stalnom pokretu. To se stalno u yanti događa. To je njezina snaga. Npr. prije sam znao dati određene yante ljudima da stave čašu vode na yantru preko noći, i ujutro popiju tu vodu, na taj način se voda energizirala.

Ptanje: Kako da zaustavim svoj um?

Odgovor: Pjevaj Božje ime, misli na Boga i tvoj će um stati.

Pitanje: Koliko postoji božanskih oblika u hramu?

Odgovor: Koliko Bog ima oblika? Koliko Bog ima imena? Recite mi. Postoji samo jedan Bog, koji ima beskonačno imena i beskonačnio oblika. I svaki oblik koji vidite u hramu ima određenu božansku kvalitetu koju određena osoba treba. Zato postoji toliko oblika Boga, ali Bog je samo jedan sa mnogo kvaliteta. Ono što vidite kao 10, za vas ljude to su sve odvojeni aspekti, različiti, ali u suštini su jedan. Naravno, zovemo ih Ganesha, Hanuman, Devi, sve odojeno ali svaka osoba treba fokusirati svoj um na jednog, a ne na 10.

Vidite u hramu sva su božanstva dole samo je jedno podignuto. Zašto? To je glavno Božanstvo. Postoji samo jedan ali izvana svaka osoba se mora koncentrirati na određeni aspekt, svaka osoba ima svog ishta deva, koji će ga dovesti do Jednog. Postoji stotinu rijeka koje teku u samo jedan ocean. Isto tako u svijetu je mnogo puteva koji vode prema smo jednom putu. Postoji mnogo svjetla, isto je i pitanje da postoji mnogo Božanstva, ali struja je samo jedna, bez struje nema ni svjetla. Bez struje okolina neće svjetliti. Treba se zajedno pokretati da bi se svjetlo pojavilo. Treba imati izvana okolinu i ljude, to dvoje zajedno će učiniti da se svjetlo pojavi. Zato je mnogo božanstava, ali je u konačnosti samo jedan, vrhovni Bog. Ima ih puno kako bi se svako koncentrirao na svoje Božanstvo.

(nastavlja se)