Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 13. ožujka 2010.

Satsang: Odgovori na pitanja, 05. ožujka 2010. (peti dio)

P: Da li poznavanje prošlih života može pomoći duhovnom napretku?

Swami: Svi ne dobiju priliku sjećanja prošlih života. Čak i ako se netko jako trudi sjetiti se teško je, zato trebate ostaviti prošle živote prošlosti. Znate samo o ovom životu i što želite te se usredotočite na to. I kada je vaša koncentracija dovoljno jaka postići ćete ono zbog čega ste došli ovdje.

Bog je veoma milostiv. Za dobiti Njegovu milost morate raditi puno. Ako samo promatrate živote svetaca te koliko su morali proći kako bi dobili milost. Čitajte živote svetaca: nikada nisu jednostavno postigli tu milost. Ali nije nemoguće. Ako su oni postigli svi to mogu. Jer milostivi Bog uvijek daje, ali vi morate dokazati da to želite. Ako niste spremni to vam je kao da djete pustite da se igra sa vatrom. Božanska Majka neće dati ništa što može naškoditi Svojem djetetu. Ona zna najbolje kad i što može nešto dati. Vi morate raditi na tome da budete spremni na tu milost. Kada ste spremni primit će te tu milost. Sama je milost biti u ljudskom tijelu, da volite, da uživate u ovom životu – veliki je to dar! Milost je svugdje samo je trebate vidjeti i uživati. Ako to ne možete vidjeti i uživati u toj milosti, shvatit ćete jednom da vrijeme prolazi uzalud i kako smo glupi bili tražiti je svugdje, te da je ona sa nama uvijek. Kada sveci postignu samospoznaju oni se smiju jer shvate da je sve ono što su tražili od početka uvijek bilo u njima. Ali kako glupi možemo biti da to ne vidimo. Netko me je upitao nedavno, ne sjećam se pitanja, ali moj odgovor je bio da smo svi jedno te je jedina razlika između mene i vas ta da vidite drugačije nego ja. To je jedina razlika.

P: Ljudi stalno razmišljaju o seksu. Zašto o tome ne pričaš?

Swami: Svi se smijete kada čujete riječ seks. To je dio života i bez njega ne biste bili ovdjje. Svi ste stvoreni kroz njega, zato ne možemo reći da nije važan. Naravno da je važan, dio je života. Sve je pitanje kako gledate na njega. Um je pun negativnosti da vidi negativno svugdje. Čovjek je rođen sa seksom, ali zaboravlja na to. Trenutak kada čuju riječ seks um im počinje poskakivati kao da je to nešto čudno. On je dio života. Društvo je uvijek imalo sud o određenim stvarima te su mnoge tradicije uvjeravale da je loše. Zar nije seks oblik ljubavi? Ako ti je um negativan glede seksa naravno da ćeš biti negativan jer ti nečeš biti sretan sa samim sobom te ćeš uvijek imati osudu. Ljubav se može izraziti na različite stvari te se može izraziti i kroz seks. U hinduističkoj mitologiji možete vidjeti božanstva koja oslikavaju određeni oblik te ljubavi te su prikazana u pozama kako bi pokazali da nije bitno koji oblik ljubavi koristite kako bi spoznali Boga. Ali um mora biti pozitivan. Sve dokle vaš um ima osudu tada ćete se životinjski ponašati. Ali kada ste u umu slobodni neće biti osude te ćete izraziti ljubav na različite načine bez osjećaja osude. Ljubav između dvije osobe se izražava na određeni način, pa i kroz seks. Ne radi se o činu seksa već o osjećaju. Ne o osjećaju kojeg mislite u vašem umu, već o onome što se događa u vašem srcu.

(kraj)