Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 6. veljače 2010.

O Atma kriyi (3)


Znanost o samoostvarenju najbolje je učiti od samoostvarenog majstora ili od učitelja koje majstor imenuje. Ali kako se može prepoznati pravi Majstor? Kao što je i Isus rekao: "Prepoznat ćete ga po njegovim plodovima (djelima)." Božanska moć je istinski plod. Pravi majstor ili guru je osoba koja može odmah prenijeti Božansku moć učeniku u trenutku inicijacije. Pravi duhovni majstor će vam pružiti dokaz svoje Božanske snage, baš kao što su to radili Isus i njegovi apostoli. Prijenos shaktipata u tehnici Atma kriye je proces buđenja kundalini u osobi i iscjeljeljujuće energije. Shaktipat znači "spuštanje Milosti" i može je dati samo Satguru. To se događa milošću Guru parampara – Mahavatara Babajija i Swamija Vishwanande. Ta je milost prenijeta i instruktorima Atma kriye.

Mahavatar Babaji je odredio Atma kriyu i kriya yogu kao primarna vozila za duhovnu evoluciju u ovom razdoblju. Rekao je da je pogodna čak i za kućedomaćine (osobe koje vode brigu o obiteljskom domu) kao sredstvo za postizanje samoostvarenja. Paramhansa Yogananada je kriya yogu nazivao "avionskim putem do Boga", pa tako i praktikant Atma kriye može u svega nekoliko trenutaka, za vrijeme jednog udaha i izdaha, duhovno napredovati koliko i obična osoba tijekom godine dana. Stoga je i običnoj osobi bilo omogućeno da značajno razvije svoju svjesnost i za vrijeme jednog života dosegne samoostvarenje.

Lahiri Mahasaya je rekao da je besmrtna karma yoga koja se spominje u Bhagavad Giti i kriya yoga koju je on ponovo oživio; to je metoda koju su poznata i prenošena tijekom stoljeća. O njoj se pisalo u svetim spisima od Upanishada do Mahabharate. Patanjali je prakticirao nešto slično kriya yogi. U prošlosti mnogi drugi duhovni učitelji su imali slična znanja o tehnikama samoostvarenja, kao što su kralj Janaka, Sokrat, Isus Krist, sv. Pavao, sv. Ivan, Kabir Das, Guru Nanak, da spomenemo samo neke od njih.